Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

zgaga jest oznaką nadprodukcji kwasu solnego w żołądku i gdy pojawia się sporadycznie jako pieczenie, gniecenie za mostkiem, niesmak w ustach czy nawet pieczenie w gardle po obfitym posiłku, wówczas jest to znak, że należy uważnie przyjrzeć się diecie i dokonać jej modyfikacji.

Natomiast gdy zgaga ma charakter nawrotowy i nie pojawia się bezpośrednio po posiłku, ale również na czczo, wtedy warto skonsultować swoje dolegliwości z lekarzem. Zgaga może być wynikiem takich chorób, jak: zaburzenia motoryki przełyku, nadprodukcja kwasu żołądkowego, podwyższone ciśnienie w jamie brzusznej – co towarzyszy kobietom w ciąży, a także osobom z nadwagą, przepuklina rozworu przełykowego.

Więcej informacji odnajdzie Pani pod tym adresem: https://portal.abczdrowie.pl/jakie-sa-przyczyny-zgagi.

W takim wypadku nie wystarczy dieta czy zażywanie leków zobojętniających kwasy żołądkowe, ale także ustalenie źródła dolegliwości. Specjalista, to jest gastrolog, może zadecydować o konieczności wykonania gastroskopii, mającej na celu ustalenie prawidłowości w budowie górnego odcinka dróg pokarmowych.

Być może zainteresuje Panią także ten materiał: https://portal.abczdrowie.pl/jak-poradzic-sobie-ze-zgaga.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty