Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Witam, proszę nie za często przygotować domowy kisiel z jabłkami, galaretkę z owocami, galretkę z zsiadłego mleka, soki domowe owocowo-warzywne ( jabłko + marchew), ciasto drożdżowe z truskawkami.
Pozdrawiam
Dzień dobry, najlepiej unikać produktów o wysokim stopniu przetworzenia z dodatkiem m.in. syropu glukozo-fruktozowego. Polecam domowe wypieki, sałatki owocowe z dodatkiem jogurtu naturalnego, domowej produkcji lody, soki itp.
Po przepisy i wskazówki żywieniowe zapraszam na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Batony zbożowe na drugie śniadanie dla dziecka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Żywienie 3-letniego dziecka – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jak pozbyć się chęci na słodycze ? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czym zastąpić słodycze? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaka ilość słodyczy jest dopuszczalna w codziennej diecie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co powinnam jeść, by nie tyć i schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Odżywianie dziecka z otyłością brzuszną – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- W jaki sposób zrzucić 15 kilogramów? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy budyń zalicza się do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Jak żywić 6-letnie dziecko? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska