Dieta przy grzybicy: produkty wskazane
Podstawę diety przy grzybicy stanowią warzywa, zwłaszcza czosnek, który zawiera liczne substancje grzybobójcze. W diecie nie powinno zabraknąć także produktów białkowych, szczególnie tych mlecznych, które są źródłem probiotyków, pozwalających odbudować prawidłową mikroflorę bakteryjną i wzmacniających odporność. W menu powinny znaleźć się także ryby morskie, ponieważ zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne. Należy także pamiętać o piciu 2 l wody dziennie, która usunie z organizmu toksyny wyprodukowane przez grzyby.
Dieta przy grzybicy: produkty zakazane
Z jadłospisu należy wyeliminować węglowodany proste (produkty z białej mąki, owoce), które sprzyjają rozwojowi grzybicy. Cukier jest bowiem głównym źródłem energii dla grzybów. Na liście produktów zakazanych znajdują się także te, które zawierają drożdże (piwo, wino). W jadłospisie mogą się natomiast znaleźć umiarkowane ilości węglowodanów złożonych, np. pieczywa razowego (ale pieczonego na zakwasie, nie na drożdżach) i brązowego ryżu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy wędzona makrela może znacznie podnieść cukier? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Czy makaron ma niski indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinna wyglądać dieta po wyleczeniu grzybicy jamy ustnej? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak skutecznie i łatwo odkwasić organizm? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta przy grzybicy jelita – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mając grzybicę pochwy można stosować takie probiotyki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie zalecenia dotyczące diety przy PCOS? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Dieta a węglowodany złożone – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska