Czy wędzona makrela może znacznie podnieść cukier? Staram się utrzymywać niski poziom cukru i lubię ryby. Nie wiem czy muszę z nich rezygnować.
Witam serdecznie,
Ryby mają niski Indeks Glikemiczny i nie podnoszą w znacznym stopniu cukru. Nie musi z nich Pani rezygnować, są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Wędzona makrela zawiera białko i tłuszcze, nie jest źródłem węglowodanów więc jak najbardziej moze pojawiać się w diecie. Nalezy uważać na nią przy diecie redukcyjnej, gdyż zawiera sporo kalorii (ze względu na zawartość tłuszczu) oraz w przypadku nadciśnienia gdyż zawiera dużo sodu.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Zastąpienie tuńczyka makrelą albo śledziem – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Ryby Bałtyku - która jest najzdrowsza? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Na czym polega dieta glikemiczna? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Ryba wędzona na kolację – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
- Podwyższony poziom cukru i cholesterolu – odpowiada Mgr Julita Tratnerska
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Karmienie piersią a grzybica piersi – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk