Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
Z opisu wynika, że ma Pani dużą skłonność do atopii, a co za tym idzie alergii. Niestety na wiele alergenów. Stąd musi Pani bardzo uważać na różne składniki diety, ale również alergeny w otoczeniu - składniki odzieży, detergenty, zwierzęta, czy alergeny wziewne. W przypadku zauważenia najmniejszej reakcji na któryś z nich wskazana jest jego eliminacja z otoczenia.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie migdałów, orzechów i pestek dyni podczas karmienia piersią – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Co to za uczulenie? Swędzi mnie całe ciało – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy to alergia na składnik leku? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Alergia na detergenty a badana TK z kontrastem – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy to może być alergia na detergenty? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Nutramigen a zwykłe mleko przy alergii pokarmowej – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Alergia pokarmowa i zmiany skórne – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Alergia na bylicę, trawy i roztocza – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy po kiwi może wystąpić alergia skórna? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy testy IgE z krwi pod kątem alergii na białko mleka krowiego są wiarygodne? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak