Możliwość utraty zbędnych kilogramów u 39-latki chorującej na cukrzycę

Od 1,5 miesiąca trenuję areobik i do zjadanych posiłków podchodzę bardzo rygorystycznie pod względem kaloryczności. Zjadam 5 małych posiłków- ok 1000 kalorii łącznie i ćwiczę 1godz. Teraz ważę 79 kg przy 164 cm wzrostu. Od prawie 30 lat choruję na cukrzycę insulinozależną. Moja waga spadła tylko o 1kg przez okres 1.5 miesiąca. Czy jest szansa że nadal ćwicząc i stosując dietę schudnę pomimo mojej choroby? Zawszę należałam do osób otyłych pomimo że się nigdy nie objadałam.
KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Jeżeli nie zmieni Pani swojego nastawienia do diety to może Pani nawet zacząć tyć. Obecnie głodzi Pani swój organizm dostarczając mu jedynie 1000kcal. Do tego ćwiczy Pani dość intensywnie więc spala Pani więcej niż dostarcza. Organizm przejdzie w stan ,,oszczędzania'' i zacznie robić zapasy, rezerwę(w postaci tkanki tłuszczowej) na ciężki czas głodówki. W obawie przed utratą cennych składników odżywczych organizm będzie bronił się przed odchudzaniem i tu już widać że tak się dzieje bo chudnie Pani wolno. dieta nie może kojarzyć się z głodówką a być zdrowa i zbilansowana oraz stać się stylem życia. Zmieni Pani podejście do odchudzania a zacznie Pani spalać tkankę tłuszczową. Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Nie można pomijać żadnego z posiłków, nie zamieniać kilku posiłków na jeden z wielu składników.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawione. Ostatni posiłek należy spożywać 3-4h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Dziennie dopuszcza się spożycie 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Ułożenie indywidualnie dostosowanej do Pani potrzeb diety wymaga spotkania osobistego, w celu przeprowadzenia odpowiednich pomiarów lub kontaktu drogą mailową w celu wypełnienia szczegółowego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego.
Jeżeli chodzi o ćwiczenia fizyczne to nie należy ćwiczyć codziennie, ponieważ mięśnie potrzebują czasu na regenerację, odpoczynek. Jeżeli będzie Pani się przetrenowywać i do tego tak mało jeść to zajdzie katabolizm i zamiast budować mięśnie zacznie je Pani spalać, nie będzie efektów ćwiczeń. Ważne aby aktywność była systematyczna i sprawiała Pani przyjemność. Najlepiej ćwiczyć od 3do 5 razy w tygodniu, po ponad 30 min (po pół godzinnym wysiłku zaczyna się spalanie tkanki tłuszczowej.
Przeanalizuje Pani swoją dietę i zastanowi się czy dostarcza Pani niezbędne ilości składników odżywczych potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamięta Pani, że aby schudnąć trzeba jeść! Głodówki i diety niskokaloryczne to najgorsze co możemy zrobić podczas walki o wymarzoną sylwetkę. Tym sposobem zwalnia Pani przemianę materii a po takiej diecie najczęściej jest efekt jojo. Przestrzegam przed tego typu działaniem.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty