Urszula Forenc Dietetyk, Wrocław
53 poziom zaufania

Dzień dobry.
Najlepiej byłoby przeanalizować dzienniczek żywieniowy. Wobec tak małej ilości danych mogę zalecić dietę złożóną z prawdziwej, nieprzetworzonej żywności, posiłki oparte na warzywach, do tego mięso/jaja/drób/ryby, chleb rzadko i na zakwasie, zdrowe tłuszcze (masło oliwa), pestki, orzechy i owoce jagodowe. Do picia woda z cytryną, suplementacja tranem i witaminą D. Proszę zadbać o sen i ogólnie dobrą formę - może jakieś zajęcia sportowe lub po prostu dużo ruchu.
Pozdrawiam serdecznie

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Witam serdecznie!

Jakie są aktualne masa ciała i wzrost Pani Siostry? I ile kilogramów przytyła, w jakim czasie? Te informacje są ważne jeśli chodzi o ocenę wagi Pani siostry i zastanowienia się nad tym, czy istnieją powody do martwienia się.

"Je normalnie" też jest dosyć ogólnym stwierdzeniem. Warto zawsze zwracać uwagę na jakość wybieranych produktów: razowe, ziarniste pieczywo, chude wędliny na kanapki, jedzenie codziennie przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców. Plus aktywność fizyczna tak ważna w wieku Pani Siostry.

Jeśli istnieją powody do niepokoju, warto skonsultować się z dietetykiem i ocenić codzienny jadłospis.

Pozostaję do dyspozycji,
pozdrawiam!

Monika Frank, Dietetyk
http://poznan.mojdietetyk.pl/o-poradni.html

0

Witam.
Jadłospis powinien być dostosowany w sposób indywidualny w zależności od stylu życia oraz indywidualnych uwarunkowań. Podam kilka istotnych zasad żywieniowych.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zadbaj o aktywność fizyczną!

Po wskazówki i przepisy zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty