Nagle przytyłam ponad 15 kg i teraz nie mogę w żaden sposób tego zgubić... od czego?

Witam, mam 25 lat, jeszcze rok temu ważyłam 52 kg przy wzroście 155cm. Niestety brałam przez 2 miesiące /tj styczeń, luty 2009/ środki antykoncepcyjne. Czy to możliwe, że tak rozregulowały mi organizm? Po kilku raptem miesiącach, ważyłam już 62 kg, i wciąż przybywało. Warto dodać, że cały czas jem jak dawniej i nie zmieniłam swych nawyków żywieniowych, jeśli już to jem mniej słodyczy. Starałam się być na diecie, ale nic mi nie pomogło. Doszło do 69 kg i teraz od 2 miesięcy waga stoi w miejscu. Byłam u lekarza, ale wciąż daje skierowania na badania. Byłam na USG jamy brzusznej itd - wszystko wyszło ok. Byłam na badanie hormonu tarczycy, krwi - wszystko w porządku. Nie wiem, co mogło być przyczyną. W dodatku staram się jeść sałatki, owoce. Wciąż jestem na diecie. Najgorzej, że z nadmiernego przytycia, strasznie pękają mi naczynka na nogach i powstały rozstępy ;( Nie wiem już gdzie pójść. Co zrobić? Żaden lekarz mi nie pomógł. Pomóżcie proszę! W mojej rodzinie otyłości nie ma, nie mam żadnych chorób przewlekłych.
25 LAT ponad rok temu

Witam,

Możliwe, iż stosowane tabletki przyczyniły się do przyrostu masy ciała.
Najlepiej, jeśli zapyta Pani o to swojego lekarza ginekologa,który je zalecił, lub sprawdzi informacje zawarte w ulotce dołączonej do preparatu.
O sposobach na "podkręcenie" metabolizmu przeczyta Pani tutaj:
http://portal.abczdrowie.pl/przemiana-materii-a-odchudzanie

Proszę zwiększyć aktywność fizyczną.
W aptece znajdzie Pani preparaty na wzmocnienie naczyń krwionośnych.

Rozstępy nie znikną, ale mogą ulec spłyceniu i mogą stać się bledsze.
Na rynku istnieje wiele preparatów służących do tego celu.

Musi się Pani kierować zasadami:

1. mięso, nabiał - odtłuszczone;
2. napoje - bez dodatku cukru;
3. warzywa - bez ograniczeń;
4. owoce - z ograniczeniem do 1 porcji dziennie ( w diecie odchudzającej);
5. tłuszcze - jeśli margaryny, to typu "light", unikamy smażenia, oleje i oliwę dodajemy jako dodatek (niewielki) do sałatek i surówek;
6. węglowodany - złożone, czyli zawarte w pieczywie pełnoziarnistym, ciemnym, w razowym makaronie, brązowym ryżu i gruboziarnistych kaszach; należy natomiast unikać węglowodanów prostych, które występują w: białym pieczywie, chipsach, łakociach, fast-foodach;
7. wyeliminować należy: cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, ciasta, ciasteczka, fast-foody, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty