Witam.
Należy podjąć leczenie. Proszę udać się do lekarza na miejscu, który zleci odpowiednie postępowanie.
Pozdrawiam
Proszę uważać na soję i inne strączkowe, często obecne w diecie wegetariańskiej. Składniki soi negatywnie wpływają na pracę tarczycy. Jeżeli nie jest Pani teraz pod opieką lekarską, to chociaż warto podjąć się zmiany diety: wykluczenie soi i innych strączkowych, kapustne spożywane tylko po ugotowaniu, a jod przyjmowany w algach, spirulinie, etc., do tego suplementacja selenem. Jednakże najważniejsza jest szybka interwencja lekarska, bo - co wiem z własnego doświadczenia - im później nastąpi leczenie, tym z większymi problemami się później będziemy borykać.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy w skład diety przy niedoczynności tarczycy wchodzą rośliny strączkowe? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Konieczność stosowania diety przy chorobie Hashimoto – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Subkliniczna niedoczynność tarczycy i sposób leczenia – odpowiada Lek. Beata Babińska-Olejniczak
- Niedoczynność tarczycy i nadmierne przybieranie na wadze – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Niedoczynność tarczycy a Spirulina słodkowodna – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Niedoczynność tarczycy i odchudzanie u 32-latka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Możliwość przytycia po przyjmowaniu hormonów na niedoczynność tarczycy – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Niedoczynność tarczycy i stosowanie Euthyrox a odżywanie celem uniknięcia przybrania na wadze – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Niedoczynność tarczycy a spożywanie białka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Przybieranie na wadze a niedoczynność tarczycy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f
Produkty, które rozwalają pracę tarczycy. Unikaj zwłaszcza przy niedoczynności
Problemy z tarczycą Odpowiednia dieta może mieć wp
Izoflawony - gdzie występują, charakterystyka, właściwości, skutki uboczne
Izoflawony to grupa związków roślinnych, flawonoid