Walka z kilogramami w niedoczynności tarczycy nie należy do najłatwiejszych. Jeżeli jest to "zwykła" niedoczynności tarczycy (nie np. w Hashimoto), to sprawą podstawową jest odpowiedni dowóz jodu wraz z dietą z jednoczesną eliminacją z diety produktów zaburzających metabolizm tego pierwiastka. Zatem polecane są ryby morskie, algi, wodorosty, sól morska, a zakazana jest soja (również jako składnik produktów spożywczych!) i inne strączkowe. Kapustne (kapusta, brokuły, kalafior, brukselka) powinny być spożywane sporadycznie i tylko przetworzone (gotowane, duszone etc.). Z diety należy wykluczyć słodycze oraz produkty zawierające tłuszcz roślinny (utwardzony) czy syrop glukozowo-fruktozowy (który odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej na wysokości pępka). W diecie powinno być jak najwięcej warzyw, ponieważ są one dobrym źródłem witaminy C oraz błonnika - który przyspiesza perystaltykę jelit (a co za tym idzie ułatwia wypróżnienia, z którymi boryka się większość osób cierpiących na niedoczynność tarczycy). Warto zrezygnować z rozgotowanego makaronu czy ryżu na rzecz kaszy jaglanej, gryczanej czy jęczmiennej. Dieta w niedoczynności tarczycy nie należy do łatwych i wymaga dużej cierpliwości ze strony osoby chorej. Najważniejsze są nawyki żywieniowe - regularność posiłków i wypajanie, później skład i ich jakość.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty