Określenie odpowiedniego postępowania można ustalić na podstawie bezpośredniego badania lekarskiego. Proszę udać się do lekarza rodzinnego. Po badaniu będzie można określić odpowiednie postępowanie.
Witam! Jajka i tłuste ryby to produkty, które jak najbardziej mogą powodować tego typu dolegliwości - w szczególności u osób wrażliwych. Proszę ograniczyć spożywanie produktów, które wywołują tego typu objawy. Dolegliwości w rzucie jajnika, przy wykluczeniu patologii w obrębie narządów płciowych mogą być konsekwencją nieprawidłowości w obrębie przewodu pokarmowego.
Proszę spróbować przygotować jajka w taki oto sposób:
Jajka włożyć do zimnej wody w garnku, wstawić na gaz i czekać, aż woda zacznie wrzeć. Gotować tylko 1 minutę! Garnek zdjąć z ognia. Jajka powinny leżeć w ciepłej wodzie kilka minut. Żeby były na miękko - ok. 5 minut, na twardo - 10 minut (ale czas zależy od jajek, mi się raz zdarzyło, że po 10 minutach 2 jajka z 6 były jeszcze z miękkim żółtkiem).
Jajka przygotowane w ten sposób są lżej strawne. Jajka gotowane dłużej niż 1 minutę stają się jak guma do żucia dla przewodu pokarmowego i mogą w nim zalegać nawet 8 godzin. Jajko przygotowane wg sposobu powyżej - do 3 godzin.
Bóle mogą być spowodowane zaburzoną mikroflorą przewodu pokarmowego. Wówczas dobrze jest wprowadzić suplementację probiotykami z równoczesnym wyeliminowaniem z diety słodyczy, pszenicy, białego ryżu i owoców na kilka tygodni.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
Ewa Mirkowicz
www.salvere.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta niskotłuszczowa a spożywanie jajek – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Odbijanie po zjedzeniu jajek – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Kolacja z jajek a wpływ na zdrowie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Co zjeść po powrocie z pracy o godzinie 22:30, żeby było lekkostrawne? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ból żołądka i odbijanie po wielkanocnym śniadaniu – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Korzyści z jedzenia surowego jajka – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Leczenie nadkwaśności żołądka – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Problemy z wypróżnianiem się u 3-tygodniowej córki – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Przyczyny nieustannego odbijania i gromadzenia się gazów – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
artykuły
Nie taki cholesterol straszny, jak go malują
Cholesterol kojarzy nam się z czymś złym - wciąż s
Czy istnieje różnica między jajkami białymi i brązowymi?
Jajka są zdrowe i co do tego nikt już raczej nie m
Salmonella - najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko
Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnaż