Witam,
proszę powoli wprowadzać inne produkty. Należy jeść 5 posiłków - małe ale czesto.Póki co nie sięga Pani po produkty tłuste i ciężkostrawne. Należy skupić sie na białku, dobrych roślinnych tłuszczach i niewielkiej ilości węglowodanów złożonych.
Jeżeli byłby Pan zainteresowany to układam indywidualne jadłospisy. Jest to możliwe po osobistej konsultacji - pacjentów przyjmuję w Warszawie lub jeżeli nie ma Pan możliwości dojazdu to przez internet.
Proszę się zastanowić czy nie warto zająć się problemem profesjonalnie.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
Najlepiej jest wprowadzić zdrową racjonalną dietę opartą na nieprzetworzonych lub nisko przetworzonych produktach.
Na początku lepiej zjadać mniejsze porcje, aby uniknąć dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego. Nie należy jednak wykluczać i ograniczać drastycznie żadnych grup produktów – same sucharki nie są dobrym pomysłem. Warto uwzględnić warzywa, owoce, wartościowe kasze, dobrej jakości mięsa (lepiej nie zbyt tłuste – w tym momencie może czuć Pani po nich ciężkość), odpowiednio przygotowane suche nasiona roślin strączkowych czy ryby. Nie powinna się Pani przejadać, ale ważne jest aby zaspokoiła Pani żywieniowe potrzeby swojego organizmu.
Warto podejść do sprawy bardziej kompleksowo i skontaktować się z dietetykiem w celu ustalenia Pani zapotrzebowania i określenia ogólnego stanu odżywienia organizmu.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
warto również przeczytać:
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-oxy-pod-lupa-dietetyka.html?c=1
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powinien jeść chory zakażony bakterią Clostridium? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak uniknąć nagłej hipoglikemii? – odpowiada Lek. Krzysztof Majdyło
- Odżywianie się zgodnie z niskim indeksem glikemicznym – odpowiada Amelia Świsłowska
- Jak spożycie surowych drożdży wpływa na zdrowie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podejrzenie skazy białkowej u 11-dniowego noworodka – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Białe grudki widoczne w kale – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Właściwości pestek moreli – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- O czym może świadczyć wysoki poziom żelaza 171? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Odżywianie przy podniesionych próbach wątrobowych – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co powinna włączyć do diety, żeby zminimalizować te skutki leków przeciwpadaczkowych? – odpowiada Ewa Gonia
artykuły
Centrum Dietetyczne Online - bezpłatne poradnictwo dla każdego
Zdrowy styl życia to trend, którym warto się z
Światowy Dzień Serca - jak o nie dbać? (WIDEO)
-Dziś Światowy Dzień Serca. Warto więc mówić o t
Jak kondycja jelit wpływa na naszą psychikę? (WIDEO)
-Jest z nami psychodietetyk Pani Elżbieta Lange,