Witam serdecznie,
Przede wszystkim wzrost wagi jest spowodowany dostarczaniem do organizmu zbyt dużej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania organizmu oraz prowadzenie siedzącego trybu życia. Jeśli będzie Pani spożywała dużo kalorycznych produktów i nie spędzała aktywnie wolnego czasu to nadmiar kcal, które Pani dostarcza z jedzeniem będzie przetworzony w tkankę tłuszczową, czyli magazyny energii w czasach, kiedy tego pożywienia może zabraknąć. Problem w tym, że w dzisiejszych czasach jedzenia jest łatwodostępne i nie wymaga od nas żadnego wysiłku, aby je zdobyć. Dieta, którą powinna Pani stosować to dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu (popularnie nazywana niepoprawnie dietą wątrobową). Jeśli dieta jest właściwie zbilansowana i dopasowana do Pani potrzeb to nie przytyje Pani, co innego jeśli będzie jadła Pani za dużo. Zalecenia diety, którą ma Pani stosować to częstsze jedzenie posiłków, ale mniejszych objętościowo (5-6 posiłków) co 3-4 h. Ważne, żeby jeść mniejsze porcje i dać czas, żeby układ pokarmowy mógł przyzwyczaić się do nowej sytuacji. Jeśli pojawią się dolegliwości bólowe należy jeść co 2 h i zwrócić uwagę na ilość tłuszczu w diecie. Powinna Pani jeść powoli i spokojnie, dokładnie przegryzając pokarm - im szybciej będzie Pani jadła, tym większe prawdopodobieństwo, ze na początku pojawią się dolegliwości bólowe. Dieta ma być lekkostrawna, dlatego wybieramy produkty z mniejszą zawartością błonnika pokarmowego i nie pobudzające nadmiernego wydzielania soków trawiennych. Proszę unikać: pomidorów i ich przetworów (keczupu, sosów, soków); warzyw strączkowych; cebuli; owoców cytrusowych (pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonki, grejpfruty) i soków z tych owoców, a także mocnej kawy, herbaty, pikantnych przypraw, napojów gazowanych i wszystkich alkoholi. To co powinna Pani wybierać to: jasne pieczywo, graham, drobne kasze i makarony pszenne; produkty mleczne i mleko; chude mięso, ryby i wędliny. Najlepiej wybierać takie techniki, jak gotowanie, gotowanie na parze lub pieczenie w rękawie. Często zdarza się, że osoby będące na diecie lekkostrawnej tyją, ponieważ ograniczona jest ilość błonnika, a produkty są łatwe w trawieniu, więc można przekroczyć swoje dzienne zapotrzebowanie. Jednak jeśli będzie dbała Pani o aktywność fizyczną (oczywiście pełną sprawność i ćwiczenia można rozpocząć około miesiąca po operacji). Alkohol tak, jak pisałam jest przeciwwskazany. Głównym celem diety jest zapewnieni możliwości regeneracji i sprawdzenia indywidualnej tolerancji na dany produkt spożywczy. Kiedy pojawią się biegunki i bóle brzucha może to być sygnał, że w danym posiłku byłoby zbyt dużo tłuszczu i organizm nie poradził sobie z tym konkretnym posiłkiem.
Zapraszam na stronę naszej poradni dietetycznej www.kalorynka.pl, gdzie znajdzie Pani więcej materiałów o zdrowej diecie i stylu życia.
Pozdrawiam,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
www.kalorynka.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Co jeść po zabiegu usunięcia pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Życie po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy po laparoskopii pęcherzyka żółciowego można jeść chipsy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka dieta po laparoskopii pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jaka dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Odżywianie się i dieta po laparoskopowym usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Zaparcia po laparoskopowej operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kiedy mogę rozszerzyć dietę po usunięciu pęcherzyka? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Czy po usunięciu woreczka żółciowego organizm w pełni będzie dobrze funkcjonował? – odpowiada Roma Wojtewicz