Dzień dobry,
okres ciąży nie jest odpowiednim czasem na odchudzanie. W Pani przypadku zalecany przyrost masy ciała wynosi 11- 16 kg. Może Pani kontrolować swoją wagę sprawdzając, czy w drugim i trzecim trymestrze przyrost masy ciała jest pomiędzy 0,2 - 0,3 kg na tydzień. Oczywiście są to dane orientacyjne, najważniejsze aby Pani dieta była urozmaicona i dostarczała niezbędnych składników odżywczych.
Pozdrawiam
Katarzyna Krupińska

0

Witam serdecznie,
niestety nie znając Pani obecnego trybu życia i poziomu aktywności fizycznej ciężko określić jakie jest Pani obecne dobowe zapotrzebowanie na energię. Warto jednak pamiętać, że podczas ciąży i karmienia piersią nie stosujemy diet odchudzających, a staramy się zmienić nawyki na zdrowe. Oczywiście w kolejnych trymestrach zapotrzebowanie na energię rośnie - w II trymestrze zapotrzebowanie wzrasta o 360 kcal, a w III trymestrze o 475 kcal. Podobnie w czasie karmienia piersią jest ono wyższe o ok. 500 kcal. Rośnie także zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze, jak np. magnez, jod, żelazo stąd tak ważny jest właściwy sposób odżywiania.

By zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie w codziennym żywieniu warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych zasad:
- należy jeść 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasowych (co 3-4 godziny), bez podjadania, a ostatni posiłek spożywamy 2-3 godziny przed snem
- dieta powinna być urozmaicona - uwzględniać produkty z różnych grup żywności oraz sezonowość, tak by dostarczała wszystkich niezbędnych składników
- w diecie warto uwzględnić produkty pełnoziarniste, m.in. razowe pieczywo, kasze, brązowy ryż, ciemne makarony
- należy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości wody (unikać wód smakowych i napojów słodzonych)
- w codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa (także strączkowe) i owoce, najlepiej jako dodatek do każdego posiłku
- warto wyeliminować fast foody i ograniczyć słodycze - są jedynie źródłem pustych kalorii, domowe zastępniki danych produktów są równie smaczne i dużo zdrowsze
- należy ograniczyć sól – można zastąpić ją ziołami
- w diecie powinien znaleźć się także oczywiście chudy nabiał, jaja, mięso i ryby
- nie wolno także zapominać o zdrowych tłuszczach typu oliwa z oliwek
- kupując produkty warto czytać etykiety – im krótsza lista składników tym lepiej

W czasie ciąży należy szczególnie unikać:
- niepasteryzowanego mleka i jego przetworów, np. sery pleśniowe
- surowego mięsa, np. tatar
- surowych jaj
- surowych ryb, np. sushi
- żywności wysokoprzetworzonej

W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt – chętnie odpowiem i rozwieję wszystkie wątpliwości.

Pozdrawiam
Sylwia Wychowałek
Mój Dietetyk Łódź/Łowicz

tel. 600 057 264
sylwia.wychowalek@mojdietetyk.pl

0

Witam Panią,

w okresie ciąży nie powinna się Pani odchudzać. Należy jadać zdrowo a dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona. Musi Pani dostarczać wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do rozwoju dziecka. Proszę nie działać na własną Najlepiej skonsultować się z dietetykiem.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Odżywianie w ciąży jest poważnym zagadnieniem, a wiele zależy od tego na ile dozwolona jest aktywność fizyczna oraz jakie jest samopoczucie ciężarnej (jak długo utrzymują się nudności, czy występuje zgaga). Prawidłowość przyrostu masy ciała będzie przedmiotem badań kontrolnych u ginekologa i gdyby zostały stwierdzone nieprawidłowości warto wtedy skonsultować się z dietetykiem (ciąża to nie jest dobry okres na samodzielne odchudzanie). Podstawową zasadą odżywiania powinno być "jem dla dwojga" (a nie za dwoje) a dieta powinna się opierać o wartościowe produkty. Niezbędna jest także odpowiednia suplementacja. Proszę także zwrócić uwagę, że w ciąży następuje wzrost zapotrzebowania energetycznego (o 350 kcal w II trymestrze i 425 kcal w III trymestrze) - ale jeżeli jednocześnie mamy do czynienia z obniżeniem aktywności fizycznej to dieta wcale nie powinna być bardziej kaloryczna niż wcześniej!
Wiele cennych informacji o tym jak się odżywiać w ciąży można znaleźć w poradniku przygotowanym w ramach portalu 1000dni
http://www.1000dni.pl/bundles/app/front/docs/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf?v=482491b

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Nadwaga i Hashimoto a odżywianie

Witam serdecznie, Mam stwierdzona nadwage II stopnia BMI 27-29,9 przy wzroscie 170 cm,waga 83 kg,BMI=28,7.Do tego mam HACHIMOTO(choroba tarczycy).Jakich produktow nie powinnam jesc?.Zatem,ktore produkty powinnam nie ograniczac.Prosze pieknie o odpowiedz.Prosze o zestawy diet. Z wyrazami szacunku, Jagoda C.
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Należy ograniczyć jod w diecie (sól jodowana, ryby morskie) ponadto należy ograniczyć warzywa kapustne - kapustę, brokuły, kalafior. Nie należy też spożywać soi ani produktów sojowych.

0

Witam. Najlepiej gdyby skorzystała Pani z pomocy dietetyka. Dieta w chorobie Hashimoto powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana, aby dostarczać odpowiednią ilość witamin i minerałów. Aby przyspieszyć metabolizm i zmniejszyć chęć na podjadanie, należy spożywać 5 posiłków dziennie o niewielkiej objętości i w równych odstępach czasowych.
Codziennie należy spożywać produkty zawierające węglowodany złożone: produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, ryż pełnoziarnisty, komosa ryżowa, warzywa (kilka porcji dziennie) i owoce o małej zawartości cukru. Należy bezwzlędnie ograniczyć spożycie cukrów prostych: słodyczy, słodkich napojów, soków, dżemów wysokosłodzonych, miodu, pieczywa cukierniczego oraz owoców o dużej zawartości cukru:ananasy, banany, winogrona, mango. Krótko mówiąc, najlepiej spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Jednak należy także unikać produktów zawierających substancje goitrogenne (czyli wolotwórcze). Występują one m.in. w: surowej kapuście, kalafiorze, brukselce, rzepie, kukurydzy, orzeszkach ziemnych, gorczycy i soi. Jeśli już Pani je spożywa, to należy je ugotować w dużej ilości wody, w odkrytym naczyniu (tak aby substancje goitrogenne wyparowały z wywaru).
Należy ograniczyć spożycie zwierzęcych tłuszczów nasyconych (tłuste mięso, smalec, śmietana) oraz szkodliwych tłuszczów utwardzonych (margaryny). Jednocześnie bardzo ważne jest, aby zwiększyć podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których źródłem są m.in.: olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy, siemię lniane, orzechy włoskie i migdały. Oprócz tego źródłem zdrowego tłuszczu są: pestki dyni, sezam, słonecznik, awokado, oliwa z oliwek, olej kokosowy i niewielka ilość masła.
Ponadto należy zwiększyć nieco udział białka w diecie, przy czym większość powinno stanowić białko zwierzęce, a więc: chude mięso, ryby słodkowodne, jaja, chude sery twarogowe, jogurt, kefir, maślanka. Ważne jest również, aby dieta obfitowała w antyoksydanty: witaminy A, C, E oraz cynk i selen. Uwaga na jod! Należy unikać jodu, czyli soli jodowanej, ryb morskich, owoców morza oraz suplementów, które zawierają jod. Zaleca się wypijanie około 1,5-2 litrów wody mineralnej bogatej w wapń i magnez, zalecana jest także zielona herbata, herbatki ziołowe i owocowe. Należy unikać mocnej kawy i herbaty. Alkohol należy wyeliminować. Zalecane techniki kulinarne to: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie bez dodatku tłuszczu. W chorobie Hashimoto ważna jest także regularna aktywność fizyczna. Nie powinna jednak ona być zbyt intensywna. Wystarczy np. 3 razy w tygodniu 30-45 minut spaceru, biegu, marszu nordic walking, jazdy na rowerze, czy pływania.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Zdrowe odżywianie a redukcja wagi

Witam, ma problem z nadwaga. Waze 73kg mam wzrostu 164cm. Od tygodnia staram sie odżywiać normalnie tylko wyeliminowalam słodycze i jedzenie po 18. Potrzebuje pomocy i zdrowej diety. Bardzo proszę o pomoc.
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Dzień dobry! Polecam wybrać się do dietetyka, wtedy będzie można ustalić indywidualny plan żywienia. Wstępne wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie www.diet-coaching.xaa.pl, zapraszam na konsultacje
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam serdecznie,

Ułożenie zdrowej i indywidualnej diety wymaga większej ilości informacji na Pani temat. Najlepiej spotkać się z dietetykiem. W tym momencie mogę Pani przesłać podstawowe zalecenia żywieniowe. Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Nie można pomijać żadnego z posiłków, nie zamieniać kilku posiłków na jeden z wielu składników.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawione. Ostatni posiłek należy spożywać 3-4h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Dziennie dopuszcza się spożycie 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.

Ułożenie indywidualnie dostosowanej do Pani potrzeb diety wymaga spotkania osobistego, w celu przeprowadzenia odpowiednich pomiarów lub kontaktu drogą mailową w celu wypełnienia szczegółowego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego.

Jeżeli chodzi o ćwiczenia fizyczne to stanowią one 30% sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę. Ważne aby aktywność była systematyczna i sprawiała Pani przyjemność. Najlepiej ćwiczyć od 3do 5 razy w tygodniu, po ponad 30 min (po pół godzinnym wysiłku zaczyna się spalanie tkanki tłuszczowej. Przy ćwiczeniach powinna być również zachowana odpowiednia dieta. Nie może Pani przyjmować zbyt mało kcal bo w tym momencie zacznie zachodzić katabolizm i zamiast budować mięśnie będzie je Pani spalać.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty