Co należy jeść w ciąży?

Co należy jeść w ciąży. Czy każdego dnia coś innego? Czy codziennie należy jeść owoce i warzywa,? Czego unikać. Bardzo proszę o konkretną odpowiedzi. Pozdrawiam
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Dobry wieczór,
dieta kobiety w ciąży powinna opierać się na ogólnych zasadach zdrowego odżywiania.

W skrócie:
-4-5 posiłków dziennie. Śniadanie do godziny po przebudzenie, kolacja 2,5-3h przed snem,
-najwięcej w diecie powinna być warzyw (zarówno surowych jak i gotowanych). Owoców 3 razy mniej niż warzyw,
-w diecie nie może zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa, kasz i ryżu brązowego
-do posiłków zwłaszcza tych z owocami warto dodać kilka orzeszków włoskich, laskowych, czy migdałów,
-im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej; im różnorodniej Pani je tym mniejsze prawdopodobieństwo, że czegoś dzidziusiowi zabraknie,
-proszę pamiętać o nawodnieniu; ok. 2 l wody lub herbaty zielonej, białej czy owocowej
-słodycze mogą się pojawiać, ale w ograniczonej ilości i najlepiej w zdrowszych wersjach np. babeczki z fasoli, czekolada gorzka, ciasteczka pełnoziarniste
-nie należy jeść: surowego mięsa, serów pleśniowych i jaj na miękko.

Dodam również, że w 1. trymestrze zapotrzebowanie na energię nie zmienia się. Zmienia się jedynie zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. W 2. i 3. zmienia się nieznacznie, więc nie jemy za dwoje.

Informacje dotyczą zdrowej mamy.

Życzę dużo zdrowia dla przyszłej mamy i dzidziusia!

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry,
Ciąża to wyjątkowy stan, który powoduje wzrost zapotrzebowania na składniki odżywcze. Przyszła mama powinna kierować się zasadami zdrowego odżywiania.
Codziennie zjadać 5 porcji warzyw i owoców
Węglowodany to paliwo dla organizmu więc spożywając je codziennie warto zadbać o ich jakość. Wybierać należy mąki i makarony pełnoziarniste, kasze, ryż brązowy a unikać przetworzonych białych zamienników.
Produkty mleczne powinny pojawiać się codziennie, wyjątek stanowią sery pleśniowe, które eliminujemy z diety
Z tłuszczy najlepiej używać olejów roślinnych, które są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do prawidłowego rozwoju płodu
Mięso może pojawiać się na stole codziennie, ważne żeby było chude- gotowane, pieczone lub smażone na małej ilości tłuszczu. Ciąża przynosi wiele dolegliwości trawiennych więc nie obciążajmy jeszcze bardziej organizmu tłustymi potrawami.
Ryby są cennym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, powinny być spożywane minimum 2 razy w tygodniu.
Większość kobiet w ciąży miewa zachcianki w postaci słodyczy, warto wybierać zdrowe słodycze lub zrobić je samemu. Shake czekoladowy z jogurtu, kakao i miodu czy muffinki pełnoziarniste zrobione samemu będą pyszne, a mniej kaloryczne, bez wzmacniaczy smaku i innych dodatków do żywności .

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
 
Warto również przeczytać: Minerały w diecie przyszłej mamy
http://poznan.mojdietetyk.pl/artykuly/mineraly-w-diecie-przyszlej-mamy.html?c=8
Serdecznie Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty