Prawidłowa i zdrowa dieta dla 36-latki

Mam 36 lat, 160 cm wzrostu i wagę 61 kg. Czy jest to prawidłowa waga? Budowę mam proporcjonalną. Kiedyś stosowałam różne diety, które zawsze kończyły się efektem jojo. Nie zależy mi w tym momencie na osiągnięciu "wagi idealnej", chcę po prostu utrzymać zdrową, prawidłową wagę. W jaki sposób odżywiać się, aby wraz z dodatkowymi latami nie utyć? Z góry dziękuję za odpowiedź!
KOBIETA, 36 LAT ponad rok temu
Mgr Barbara Paluch Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam,
Waga jest prawidłowa.
Co do diety, przede wszystkim regularność, 5 posiłków dziennie o stałych porach. Ważne, aby pierwsze śniadanie zjeść do godziny od wstania, a ostatni posiłek 2h przed spaniem.
Proszę wybierać produkty pełnoziarniste, ciemne pieczywo, kaszę, ciemny ryż i makaron. Proszę pamiętać, aby w diecie nie zabrakło warzyw i owoców. Przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się ryba.
Proszę uważnie czytać etykiety, aby nie kupować produktów bogatych w cukier oraz tłuszcze nasycone. Dobrze by było ograniczyć spożycie słodyczy.
Aktywność fizyczna również wskazana. Dodatkowo, proszę pamiętać o wodzie 1,5-2l wody dziennie.

0
Mgr Barbara Paluch
Mgr Barbara Paluch

Witam
zdrowe odchudzanie nie ma nic wspólnego z głodówką
Należy jeść racjonalnie i zdrowo
Podaż energii powinna być dostosowana do potrzeb, fizjologii, ewentualnych chorób czy aktywności fizycznej
posiłki były komponowane w taki sposób, żeby mogły w ciągu dnia dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych makro- i mikroelemntów. Im bardziej urozmaicona będzie dieta, tym łatwiej zaspokoi zapotrzebowanie na niezbędne składniki i witaminy i tym łatwiej schudniesz. Komponując posiłki trzeba mądrze dobierać dobre źródła pełnowartościowego białka z chudych, białych mięs (UWAGA na kurczaki i ryby hodowlane). Nie bać się wieprzowiny. Czerwone mięso ma wiele cennych dla nas składników, nie warto kompletnie rezygnować z tych źródeł białka. Produkty mleczne proszę pamiętać o kefirach, maślance, chudym/półtłustym twarogu. UWAGA nie nabierać się na produkty ‘light’ (mniej tłuszczu a więcej cukrów prostych). Jeśli nie ma konieczności ze względów zdrowotnych ograniczać ilość błonnika w diecie to pamiętać warto o otrębach i płatkach zbożowych, o brązowym, niełuskanym ryżu, o kaszach gruboziarnistych. Są fantastycznym źródłem węglowodanów złożonych, z których będziemy czerpać energię każdego dnia. Cukry proste – tylko w postaci owoców, najlepiej świeżych. Pamiętać należy o cudownych naszych rodzimych owocach sezonowych. Warto je zabrać ze sobą jako przekąskę, albo w formie drugiego śniadania. Warzywa – bogactwo witamin, mikroelementów ! Jedzmy je – na surowo, gotowane na parze, jako przystawka albo jako danie główne. Zdrowe jedzenie to również odpowiednia obróbka termiczna, zrezygnujmy ze smażenia na tłuszczu. Zastąpmy je gotowaniem, gotowaniem na parze, duszeniem, smażeniem beztłuszczowym, pieczeniem w rękawie lub w garnku rzymskim. I oczywiście dobre oleje. Zrezygnuj ze słodyczy, słodycz najlepiej czerpać z owoców.
Pozdrawiam ciepło Asia Szmitak-Łuszczyk

Witam serdecznie,

Pani waga jest jak najbardziej prawidłowa.
Stosowane "diety" czyli zmiana sposobu żywienia tylko przez określony czas, najczęściej kończą się efektem jojo. Tak jak w Pani sytuacji więcej przyniosą szkody niż zdrowych efektów. Najważniejsze to zachować zdrowe nawyki żywieniowe na jak najdłuższy okres. Zalecam sposób odżywiania zgodnie z zasadami piramidy żywienia. Bardzo istotne jest również spożywanie 5 posiłków dziennie, śniadanie jest priorytetem! Proszę zwrócić uwagę również na sposób przygotowania potraw, zaleca się gotowanie, duszenie, pieczenie. unikamy smażonego.

Jeżeli ma Pani ochotę na coś słodkiego zawsze można przygotować zdrowe zamienniki np ciasteczka owsiane, suszone owoce. Oczywiście we wszystkim zachowując umiar. Najważniejsze, aby dieta była urozmaicona i smaczna: ) Ograniczenia kcal powodują osłabienie tempa metabolizmu.

pozdrawiam
Małgorzata

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty