Po pierwsze zastosować zasadę, że je się dla dwojga, a nie za dwoje. Bardzo wiele cennych uwag odnośnie żywienia w okresie ciąży znajdzie Pani na stronie internetowej Instytutu Żywności i Żywienia http://www.zachowajrownowage.pl/. Przede wszystkim proszę pamiętać, że zapotrzebowanie energetyczne w okresie ciąży jest takie samo jak przed w I trymestrze i zwiększa się kolejno o 360 kcal w II trymestrze i o 475 kcal w III trymestrze. Zatem w drugim trymestrze do normalnego spożycia dochodzi praktycznie wyłącznie jeden lekki posiłek, a w trzecim jeden średniej wielkości posiłek lub dwie przekąski. Bardzo ważne jest przestrzeganie typowych zasad związanych ze zdrowym odżywianiem, szczególnie ograniczenie niepożądanych w diecie składników takich jak tłuszcze nasycone (np. z margaryny czy oleju palmowego) i cukier. Należy unikać potraw niebezpiecznych dla ciężarnych, a więc surowego mięsa i ryb, serów pleśniowych i z niepasteryzowanego mleka. Najważniejszy jest zdrowy rozsądek i nie uleganie wszystkim zachciankom wywołanym przez hormony. Życzę dużo zdrowia i radości.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak powinna odżywiać się kobieta w pierwszym trymestrze ciąży? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Porady dotyczące odżywiania w ciąży – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Odżywianie w ciąży a nadwaga – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Powolny przerost wagi w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy należy przestrzegać wszystkich zasad zdrowego odżywiania? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Przytycie a zdrowe odżywianie i liczenie kalorii – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak się prawidłowo odżywiać w czasie ciąży? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Zdrowe odżywianie się po 20-tce – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak jeść zdrowo i nie chudnąć? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Jak wdrążyć zdrowe odżywianie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska