Witam,
bardzo dobrze, że przestrzega Pani zasad zdrowego żywienia. Szczególnie polecam bazowanie na piramidzie żywieniowej (obowiązuje nowy schemat piramidy!) i dbanie o regularność posiłków. Wówczas nie ryzykujemy, że organizm mimo że otrzymuje zdrowe produkty zacznie odkładać z obawy że przerwy między posiłkami są zbyt duże. Aby utrzymać wagę należy dostarczyć odpowiednią ilość kcal do Pani zapotrzebowania. Najlepiej zacząć od wyliczenia całkowitej przemiany materii. Ograniczanie ilości kcal, czy to w wyniku spożywania mniej kalorycznych produktów spożywczych czy poprzez wysiłek fizyczny, wpłynie na redukcję masy ciała więc może tutaj są zbyt duże rozbieżności i w efekcie Pani waga spada. Zalecałabym przede wszystkim wykonanie badań krwi w celu wyeliminowania czynników zdrowotnych które mogą wpłynąć na spadek wagi ii wykluczeniu ew niedoborów wynikających ze spadku pasy ciała,
Jeżeli do tej pory dobrze Pani tolerowała gluten i nie ma podejrzenia o nietolerancje to nie jest wskazane aby stosować dietę bezglutenową. Oczywiście warto urozmaicać dietę wprowadzając zboża bezglutenowe, szczególnie proso, amarantus. W razie podejrzenia nietolerancji zaleca się dietę eliminacyjna ale najlepiej pod kontrolą lekarza aby uniknąć ew niedoborów wynikających z diety bezglutenowej.
Jako psychodietetyk zwracam uwagę aby nie traktować drobnych odstępstw od zdrowych żywienia (słodycze) jako braku silnej woli. Jeżeli kontroluje Pani ilości spożywanych słodyczy i równocześnie dba o zdrowe odżywianie to nie ma obaw że dojdzie do niedoborów składników odżywczych. Oczywiście warto aby te ilości słodyczy były spożywane sporadycznie i najlepiej o takiej porze dnia aby można było spalić część kcal. Zachęcam również do wprowadzania zdrowych zamienników dla ulubionych smakołyków i nie podjadanie między posiłkami.
W razie wątpliwości proszę kontakt.
Proszę nie sugerować się wszystkimi nowinkami, pewne rzeczy są szkodliwe (np. konserwanty, niektóre barwniki) a niektóre szkodzą pewnym osobom a innym nie.
Proszę nie demonizować słodyczy, ja też je bardzo lubię. Proszę sobie robić w domu słodkie desery owocowe, z orzechów, pestek dyni, sezamu, budynie, galaretki, ciasta . Będą zdrowsze niż te ze sklepu , które zawierają tłuszcz palmowy, spulchniacze i konserwanty i zbyt dużo cukru.
Ważny jest też umiar - więc nie trzy razy dziennie a najwyżej raz.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zdrowo jeść i chudnąć? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy dieta 1000 kalorii jest zdrowa i skuteczna? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dlaczego nie chudnę pomimo zdrowej diety? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co zrobić, aby nadal chudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co i jak powinnam jeść, aby być zdrowa i utrzymać wagę? – odpowiada Paulina Witek
- Lubię jeść słodycze, czy mam szansę schudnąć? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Co jeść, aby chudnąć i być zdrowym? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Ratunku! Jak mam schudnąć w wieku 12 lat?! – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co konkretnie jeść, aby być zdrowym? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dlaczego waga stoi w miejscu, mimo zdrowego odżywiania? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
artykuły
Khloe Kardashian straciła 5 kg po wykluczeniu z diety jednego produktu
Khloe Kardashian zabiera się poważnie za treningi.
Otyłość i nadwaga zabijają Polaków. Przez lata ignorowaliśmy ten problem
- Otyłość w Polsce jest katastrofą zdrowotną -
Test Zdrowia: Dieta Polaków. Zdaniem ekspertki rzeczywistość jest jeszcze gorsza niż wyniki badania
Chociaż Polska jest wiodącym producentem wielu war