Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Tak.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak pozbyć się uporczywego swędzenia? – odpowiada Dr n. med. Piotr Sawicki
- Swędzenie uszu i szumy – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Opuchlizna pod włosami i za uszami – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Swędzące, zaczerwienione guzki za uszami – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Zaczerwieniony pępek, z którego sączy się płyn a możliwość uczulenia – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Swędzące bąble na całym ciele po kąpieli – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Co oznaczają krostki za uszami i opuchlizna? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Czerwone plamki pomiędzy brwiami, na nosie i za uszami – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Swędzenie skóry na brzuchu a alergia – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jak leczyć objawy alergii na kolanach i łokciach? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
artykuły
Reakcje skórne a alergia
Alergia może wywoływać nie tylko problemy z oddych...
Użądlenie osy. Sprawdź, jak postępować
Jad osy jest niezwykle groźny, zwłaszcza gdy jest...
Swędząca skóra - czym jest swędzenie, przyczyny, alergie, leczenie, sposoby na świąd
Swędząca skóra potrafi skutecznie nam dopiec. Jest...