Owoce i ćwiczenia

Witam. Czasami zdarza się, że w ciągu dnia objadam się owocami i warzywami (jabłka, marchew, pomarańcza itd) ale staram się nie jeść nic innego. Następnego dnia mam strasznie wydęty brzuch i zaczynam mieć problemy z wydalaniem..:( Czy to co robię, może mi jakoś zaszkodzić? Staram się trzymać dietę 1200 kalorii dziennie. Po takim dniu objadania mam wrażenie, że przytyłam. Powiększają mi się uda i brzuch. Czy jest to możliwe? A może to woda podskórna, czy coś? Proszę o pomoc i radę! p.s.- mam 17 lat.
17 LAT ponad rok temu

Witam,

Nie jest możliwe, że po dniu „objadania się” warzywami i owocami powiększa się Pani brzuch i uda. Wzdęcia natomiast są wynikiem ich spożywania. Nie oznacza to jednak, że ma Pani z nich zrezygnować, ale wypijać duże ilości płynów- wody niegazowanej, herbaty zielonej czy owocowej. Owoce i warzywa mają bowiem duże ilości błonnika, który aby prawidłowo działał tj. przyspieszał perystaltykę jelit, wspomagał walkę z zaparciami, usuwał cholesterol i inne, potrzebuje wody. Dzięki niej pęcznieje i nie zalega w jelitach.

Nie można jednak żyć samymi warzywami i owocami. Codziennie powinna Pani zjadać:
5 porcji produktów zbożowych
4 porcje warzyw
3 porcje owoców
2 porcje produktów mlecznych
2 porcje tłuszczów roślinnych (2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego)
1 porcję mięsa, ryby lub ich zamienników (nasiona warzyw strączkowych

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jakie owoce przy cukrzycy

WITAM. MAM 54 LATA I CUKRZYCĘ TYPU II, BIORĘ LEKI, ALE CUKIER MI SKACZE. ZWŁASZCZA PO OWOCACH. CZY SĄ JAKIEŚ OWOCE, KTÓRE MOGĘ JEŚĆ DO WOLI? POZDRAWIAM.
KOBIETA, 54 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie.

Owoce mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że szybko podnoszą cukier we krwi. Można je jeść, ale w ograniczonych ilościach przeliczając ilość wymienników węglowodanowych i dostosowując je do swojego zapotrzebowania, innych spożywanych w tym samym czasie produktów oraz rodzaju i dawkowania leków.

Oczywiście, najlepiej jest jeść wszystko, ale w umiarkowanych ilościach.

Jeśli chodzi o rodzaj owoców to odradzałabym owoce bardzo słodkie w smaku, np. banany, a zwiększyła ilość jabłek oraz grejfrutów - te ostatnie mają właściwości obniżania poziomu cukru we krwi.

Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Kandyzowane owoce i cukier

Witam, czy kandyzowane owoce(np. imbir, ananas) maja jakiekolwiek witaminy, czy ze wzgledu na duza zawartosc cukru najlepiej z nich calkowicie zrezygnowac i uznac za produkt niezdrowy?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Witam. Niestety, owoce kandyzowane są bardzo kaloryczne, ponieważ są one poddawane procesowi silnego nasączania cukrem (nawet do 70%). Ich kaloryczność może sięgać nawet do 350 kcal/ 100 g (np. kandyzowany imbir lub papaja). Tak duża dawka cukru przyczynia się do rozwoju próchnicy, a w dłuższej perspektywie do rozwoju nadwagi i cukrzycy. Ponadto cukier działa uzależniająco. Lepiej sięgać po świeże lub mrożone owoce, które w dodatku mają więcej witamin i minerałów niż te poddane obróbce. Mam nadzieję, że rozwiałam Pani wątpliwości.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty