Witam,
zatem po pierwsze proponuję odstawić nabiał i pokarmy, po których odczuwa Pani dolegliwości dyspeptyczne.
Leki zlecone przez lekarza należy przyjmować 6-8tyg.
Leki nie rozwiązują problemu. Zwykle dają ulgę (wtedy kiedy je bierzemy), ale prawie NIGDY nie rozwiązują problemu. Maskują go, powodują pogorszenie wchłaniania, zaburzenia flory bakteryjnej.
Najlepiej zadbać o prawidłowe trawienie: jeść produkty kwaśne (proszę spróbować, jedyne co może się stać, to poprawa Pani zdrowia), dostarczać produktów kiszonych i fermentowanych (ogórki, kapusta, buraki, kimchi), gotować w wodzie, na parze. Nie należy smażyć: najlepiej jeść produkty surowe lub lekko obrobione termicznie.
Po posiłku nie pić kawy, herbaty, kakao, wina, ponieważ zawierają taniny, które uniemożliwiają trawienie białek -> długie zaleganie pokarmu w żołądku.
Jeśli chodzi o nabiał: proszę ograniczyć go do niezbędnego minimum.
Witam, być może skald Pani diety nasila te objawy, trudno się zorientować z tak lakonicznego opisu. Należy zebrać dokładny wywiad żywieniowy i wówczas dopiero będzie możliwa diagnoza dietetyczna.
Pozdrawiam serdecznie
www.dietoterapia.waw.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie pokarmy spożywać, aby ponownie wdrożyć jelita do pracy? – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Refluks przełyku u 33-letniego mężczyzny – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Od dłuższego czasu moja roczna córka zmaga sie z zaparciami – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Czy zupa rybna jest zdrowa? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Suplementy diety dla przyszłej mamy – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak powinna wyglądać dieta po wyleczeniu grzybicy jamy ustnej? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Flora jelitowa bez jogurtów – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Częste zgagi w 14. tygodniu ciąży – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Problemy z przemianą materii – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Wzmacniają jelita, są źródłem probiotyków. Najlepsze produkty fermentowane
Fermentacja to jeden z najstarszych, a jednocześni
Kiszonki na święta. Probiotyczny ratunek po ciężkim jedzeniu
Świąteczne potrawy są smaczne, sycące i aromatyczn
Wspierają nie tylko jelita, ale i serce. "Fenomenalna analiza"
Probiotyki od lat cieszą się popularnością jako ws