Witam,
zatem po pierwsze proponuję odstawić nabiał i pokarmy, po których odczuwa Pani dolegliwości dyspeptyczne.
Leki zlecone przez lekarza należy przyjmować 6-8tyg.
Leki nie rozwiązują problemu. Zwykle dają ulgę (wtedy kiedy je bierzemy), ale prawie NIGDY nie rozwiązują problemu. Maskują go, powodują pogorszenie wchłaniania, zaburzenia flory bakteryjnej.
Najlepiej zadbać o prawidłowe trawienie: jeść produkty kwaśne (proszę spróbować, jedyne co może się stać, to poprawa Pani zdrowia), dostarczać produktów kiszonych i fermentowanych (ogórki, kapusta, buraki, kimchi), gotować w wodzie, na parze. Nie należy smażyć: najlepiej jeść produkty surowe lub lekko obrobione termicznie.
Po posiłku nie pić kawy, herbaty, kakao, wina, ponieważ zawierają taniny, które uniemożliwiają trawienie białek -> długie zaleganie pokarmu w żołądku.
Jeśli chodzi o nabiał: proszę ograniczyć go do niezbędnego minimum.
Witam, być może skald Pani diety nasila te objawy, trudno się zorientować z tak lakonicznego opisu. Należy zebrać dokładny wywiad żywieniowy i wówczas dopiero będzie możliwa diagnoza dietetyczna.
Pozdrawiam serdecznie
www.dietoterapia.waw.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta i wybór produktów żywnościowych podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie pokarmy spożywać, aby ponownie wdrożyć jelita do pracy? – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Refluks przełyku u 33-letniego mężczyzny – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Od dłuższego czasu moja roczna córka zmaga sie z zaparciami – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Czy zupa rybna jest zdrowa? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Suplementy diety dla przyszłej mamy – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak powinna wyglądać dieta po wyleczeniu grzybicy jamy ustnej? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Flora jelitowa bez jogurtów – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Częste zgagi w 14. tygodniu ciąży – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Problemy z przemianą materii – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Wzmacniają jelita, są źródłem probiotyków. Najlepsze produkty fermentowane
Fermentacja to jeden z najstarszych, a jednocześni
Królowie kiszonek. "Paczka" dobrych bakterii dla jelit
Kimchi czy kapusta kiszona? To dwa różne światy fe
Jedz codziennie. Te produkty to filar zdrowego odżywiania
Naukowcy są zgodni, że dobrze zbilansowana dieta,