Pieczenie i kwaśność przy stosowaniu Helidesu

Witam, przez tydzień miałam objawy refluksu, udałam się do gastroenterologa i czwarty dzień biorę Helides na czczo z rana oraz Prokit przed każdym posiłkiem. Pieczenie i kwaśność zniknęły, jednak nadal po zjedzeniu nawet najmniejszej rzeczy bardzo długo mi się odbija i zarzuca treścią pokarmową do przełyku. Bardzo przeszkadza mi uczucie kluska w gardle. Czy powinnam martwić się, ze te objawy nie ustępują? Dodam, że zaczęłam źle reagować na nabiał, który do tej pory stanowił podstawę mojej diety.
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Leki nie rozwiązują problemu. Zwykle dają ulgę (wtedy kiedy je bierzemy), ale prawie NIGDY nie rozwiązują problemu. Maskują go, powodują pogorszenie wchłaniania, zaburzenia flory bakteryjnej.
Najlepiej zadbać o prawidłowe trawienie: jeść produkty kwaśne (proszę spróbować, jedyne co może się stać, to poprawa Pani zdrowia), dostarczać produktów kiszonych i fermentowanych (ogórki, kapusta, buraki, kimchi), gotować w wodzie, na parze. Nie należy smażyć: najlepiej jeść produkty surowe lub lekko obrobione termicznie.
Po posiłku nie pić kawy, herbaty, kakao, wina, ponieważ zawierają taniny, które uniemożliwiają trawienie białek -> długie zaleganie pokarmu w żołądku.
Jeśli chodzi o nabiał: proszę ograniczyć go do niezbędnego minimum.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty