Witam. Przyczyną pieczenia może być choroba refluksowa przełyku. Do innych objawów tej choroby należą: zgaga, wrażenie cofania się treści żołądkowej, kaszel. Dolegliwości zwykle nasilają się po bardziej obfitym lub tłustym posiłku, przy pochyleniu się lub leżeniu na wznak. W zmniejszeniu dolegliwości może pomóc zmiana nawyków żywieniowych. Należy starać się spożywać posiłki w postaci mniejszych porcji, unikać pokarmów tłustych, z dużą ilością przypraw, kawy, herbaty, alkoholu, cytrusów, czekolady, napojów gazowanych, pokarmów ciężko strawnych. Jeżeli dolegliwości jednak nadal będą się u Pani utrzymywały, zalecam wizytę u lekarza rodzinnego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Duży brzuch i pieczenie gardła po obfitych posiłkach a zgaga – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy refluks objawia się tylko zarzucaniem kwasu, a jeśli nie to jakie są inne objawy? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy refluks żołądkowy należy leczyć? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy zamienić mój poranny napój na zwykłą szklankę wody? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co znaczy gorzki smak w ustach, ból w klatce piersiowej? – odpowiada Dr n. med. Piotr Sawicki
- Wzdęcia brzucha, gazy, bulgotanie i przelewania w brzuchu – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jak się odżywiać, aby nie podrażniać żołądka i jednocześnie redukować kalorie? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jakie produkty warto spożywać przy przepuklinie wślizgowej rozworu przełyku? – odpowiada mgr Klaudia Ułamek
- Czym jest spowodowana zgaga po każdym posiłku? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn