Pieczenie w górnej części mostka po jedzeniu

od dłuzszego czasu po jedzeniu odczuwam pieczenie w górnej czesci mostka
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Badania krwi - hemoglobina

Hemoglobina jest podstawowym składnikiem krwinek czerwonych. Jest nie tylko barwnikiem nadający krwi czerwony kolor, ale pełni również ważną funkcją ? transportuje tlen do tkanek. Lekarz Łukasz Kowalski objaśnia szczegóły dotyczące badania hemoglobiny.

Lek. Bianka Małczuk
73 poziom zaufania

Witam. Przyczyną pieczenia może być choroba refluksowa przełyku. Do innych objawów tej choroby należą: zgaga, wrażenie cofania się treści żołądkowej, kaszel. Dolegliwości zwykle nasilają się po bardziej obfitym lub tłustym posiłku, przy pochyleniu się lub leżeniu na wznak. W zmniejszeniu dolegliwości może pomóc zmiana nawyków żywieniowych. Należy starać się spożywać posiłki w postaci mniejszych porcji, unikać pokarmów tłustych, z dużą ilością przypraw, kawy, herbaty, alkoholu, cytrusów, czekolady, napojów gazowanych, pokarmów ciężko strawnych. Jeżeli dolegliwości jednak nadal będą się u Pani utrzymywały, zalecam wizytę u lekarza rodzinnego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty