Dieta osoby chorej na cukrzycę
Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.
Witam!
Nie spotkałam się dotychczas z tego typu zaleceniem i wydaje mi się mało prawdopodobne, aby wykluczenie mięsa z diety wpłynęło w istotny sposób na zmniejszenie poziomu płytek. Brak mięsa w diecie może natomiast doprowadzić do niedoborów pokarmowych, zwłaszcza niedoboru żelaza i w konsekwencji do anemii (niedokrwistości). Nie polecam tego typu postępowania.
Zdrowa dieta powinna być zróżnicowana i tylko w niewielu chorobach zachodzi konieczność eliminacji jakiegoś składnika pokarmowego.
Natomiast Pani rozumowanie co do zepsutego zęba jako źródła problemu może być uzasadnione - próchnicze zęby mogą być źródłem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie, co wyraża się m.in. wzrostem poziomu płytek krwi.
Innymi źródłami przewlekłego stanu zapalnego mogą być: zatoki przynosowe, migdałki, układ moczowo-płciowy - jeśli ma Pani jakieś dolegliwości dotyczące wymienionych narządów, warto wybrać się do laryngologa, ginekologa oraz wykonać badanie ogólne moczu. Dobrym wykładnikiem stanu zapalnego jest CRP (badanie wykonywane z próbki krwi).
Jeśli jest Pani honorowym dawcą krwi to może być to normalne zjawisko towarzyszące częstemu oddawaniu krwi.
Podstawowym działaniem w celu obniżenia poziomu płytek jest leczenie choroby podstawowej - jeśli znamy źródło stanu zapalnego (zepsuty ząb) to należy go wyleczyć, odczekać do wyciszenia się stanu zapalnego i wykonać powtórnie morfologię. Jeśli poziom płytek zmniejszy się, można przypuszczać że przyczyną był stan zapalny.
Jeśli natomiast podwyższony poziom płytek będzie się utrzymywać w kolejnych badaniach, wskazana jest konsultacja hematologiczna w celu wykluczenia chorób szpiku kostnego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak interpretować wynik morfologi krwi u osoby na diecie wysokobiałkowej? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Jaką powinnam stosować dietę przy niskim poziomie cukru we krwi? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Niejedzenie mięsa przez osobę z grupą krwi A – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Czy mięso ekologiczne można jeść codziennie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czym zastąpić mięso? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Czy należy stosować suplementy diety po odrzuceniu mięsa? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Ile wody powinno się pić w ciągu jednego dnia? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- W jakich produktach spożywczych znajduje się cynk? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Przewlekłe zapalenie pęcherza u 40-latki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Kwas moczowy w moczu - charakterystyka, wskazania, opis badania, norma, dieta
Kwas moczowy jest jednym z ostatnich produktów prz
Nowe proste badanie moczu może szybko wykryć, czy dana osoba stosuje zdrową dietę
Naukowcy opracowali test moczu, który jest w stani
Zakwaszenie organizmu - charakterystyka, przyczyny, objawy, skutki, leczenie
Zakwaszenie organizmu to utrata równowagi kwasowo-