Problem z przyswojeniem oliwy w organizmie

Od dłuższego czasu zauważyłam u siebie problem z przyswojeniem oleju/oliwy. Kiedy dodaję do sałatki, pesto, smaruję się olejem migdałowym czy lnianym dostaję wysypki ( przy kontakcie bezpośrednio na skórę). Po zjedzeniu czegoś z większą ilością oleju, mdli mnie, mam zgagę, kilka raz zdarzyły się wymioty. Dodatkowo bardzo często boli mnie głowa. Z chorób zdiagnozowanych ale niekoniecznie trafionych, jest insulinooporność oraz niedoczynność tarczycy. Bardzo proszę o poradę.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
jedyną radą jest dieta eliminacyjna, polegająca na odstawieniu na pewien okres produktów uczulających. Proszę wykonać testy z krwi na nietolerancje pokarmowe, co ułatwi ułożenie jadłospisu optymalnego dla Pani.
Pozdrawiam

0

Witam serdecznie,

bez szczegółowej diagnostyki trudno określić dlaczego ma Pani takie problemy. Jeżeli chodzi o smarowanie skóry to po prostu jedną z przyczyn mogą być zatkane w skórze pory(dużo tłuszczu) co objawia się wysypką. Kolejna rzecz to wiem ze swojej praktyki, ze można mieć nietolerancje pokarmowe na len czy migdały wtedy taki olej może nam nie służyć. Proszę spróbować zamienić go na olej wiesiołkowy, który jest bardzo bogaty w omega 3, poza tym zawiera inne frakcje tłuszczy, które działają przeciwzapalnie.

pozdrawiam !

0

Witam bez dokładnych badań trudno stwierdzić jaka jest przyczyna. Jednym z rozwiązań jest eliminacja produktu który szkodzi.
Pozdrawiam

0

Witam,

należałoby zastosować dietę eliminacyjną i obserwować organizm. Proszę też udac się na testy alergiczne. Najprawdopodobniej ma Pani nietolerancje lub alergię na składniki wymienionych tłuszczy.
Jeżeli miałaby Pani jeszcze pytania zachęcam do kontaktu:
joanna.wasiluk@o2.pl lub 506225670
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty