Witam,
W związku z tym, że w pytaniu nie podała Pani informacji o wzroście, wskaźniku aktywności fizycznej i innych ważnych do określenia stopnia otyłości informacji pozwoli Pani, że ogólnie przedstawię od czego warto byłoby zacząć.
Zakładając, że oprócz otyłości nie boryka się Pani z innymi chorobami najrozsądniejszym wyborem będzie połączenie diety i aktywności fizycznej. Te dwa elementy jeśli są dobrze zbilansowane, dostosowane do aktualnych potrzeb pacjenta praktycznie zawsze przynoszą zamierzone efekty.
Na początku proponowałabym wprowadzić 5 posiłków dziennie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) w równych odstępach czasowych (przerwy co 3-3,5 godziny). Posiłki powinny opierać się na produktach o niskim IG czyli ogólnie przyjmując: produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa, owoce (w określonych ilościach, najlepiej w pierwszej połowie dnia), chude mięso, ryby, nasiona i pestki tzw. super foods, chudy nabiał i zdrowe tłuszcze np. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany, olej z wiesiołka (tabelę produktów o niskim IG znajdzie Pani bez problemu w internecie).
Poza tym proszę zwrócić uwagę na techniki kulinarne wykorzystywane w kuchni. W tej kwestii zalecane są: gotowanie na parze, gotowanie tradycyjne, pieczenie w rękawie czy duszenie bez wcześniejszego obsmażania. Absolutnie proszę zrezygnować ze smażenia.
Proszę również pamiętać o spożywaniu 1,5-2 litrów wody dziennie.
Jeśli chodzi o aktywność fizyczną to najlepszym sposobem na redukcję tkanki tłuszczowej jest włączenie treningu cardio (bieganie, jazda na rowerze, pływanie, nordic walking, długie spacery).
Warunki skutecznej redukcji tkanki tłuszczowej w przypadku aktywności fizycznej to:
- czas trwania- trening powinien trwać nie krócej niż 30 minut, ponieważ dopiero po tym czasie uaktywniają się rezerwy tkanki tłuszczowej,
- intensywność- na początku nie warto przeceniać swoich możliwości bo można szybko zrazić się do aktywności fizycznej. Dostosowujemy aktywność do swoich aktualnych możliwości,
- zasada progresji- w miarę poprawy wytrzymałości i ogólnej kondycji ciała zwiększamy intensywność czyli np. dłużej biegamy,
- stretching- po każdym treningu powinniśmy rozciągać te mięśnie, które brały udział w wysiłku.
Proszę wybrać taką aktywność, która sprawia Pani przyjemność,a wtedy na pewno się Pani nie zniechęci.
Jestem pewna, że jeśli j zmieni Pani nawyki żywieniowe i wprowadzi aktywność fizyczną rezultaty przewyższą Pani oczekiwania.
W celu pomocy w ustaleniu diety i programy treningowego zapraszam do współpracy www.activ-diet.pl
Trzymam kciuki,
Pozdrawiam
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nadwaga po urodzeniu dzieci a dieta – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak stracić wagę po porodach? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Wskazówki odnośnie odchudzania dla 40-letniej kobiety – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Problemy ze zrzuceniem zbędnych kilogramów dwa lata po urodzeniu dziecka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co powinnam zrobić, aby zdrowo schudnąć? – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Jak rozłożyć prawidłowo posiłki, aby waga spadała? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Problem z nadwagą u 29-letniej kobiety – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Odchudzanie z wagi 100 kg u 19-latki – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jak zrzucić wagę u 23-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na zmniejszenie wagi 18-latka – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta w ciąży na mdłości. Zasady zdrowego odżywiania przyszłej mamy
Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana. Tym bardzi
PCOS dieta - na czym polega? Co jeść, a czego unikać?
Dieta PCOS powinna być stosowana przez kobiety, kt