Produkty mleczne nie są niezbędne, a wręcz przy nietolerancji - niewskazane. Chodzi o to aby dostarczyć organizmowi odpowiednie składniki odżywcze. W mleku i przetworach znajdują się głownie wapń i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach znajdzie Pani również w rybach, tłuszczach roślinnych, nasionach, orzechach. Natomiast wapń jest również w nasionach roślin strączkowych, orzechach, zielonych warzywach, nasionach chia. Jeżeli obawia się Pani o to czy dieta jest odpowiednio zbilansowana warto się udać po poradę do dietetyka.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przy chorobie Alzheimera niewskazane jest jedzenie mięsa? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Produkty o dużej zawartości wapnia – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Dieta po złamaniu kości – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie suplementy przyjmować przy zdiagnozowanej endometriozie? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czym zastąpić mięso? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Mam 13 lat i 150 cm wzrostu. Czy to bardzo źle? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak dostarczać do diety odpowiednią ilość wapnia? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Warzywa i owoce na zdrowe włosy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Pełnią w organizmie kluczowe funkcje. Budują mięśnie, wspierają kości i mózg
Zrównoważona dieta, pełna różnorodnych składników
Mleko - życiodajny napój
Nowo narodzone dziecko, położne na brzuchu matki,
Kluczowe witaminy i składniki mineralne w diecie niemowlęcia - gdzie ich szukać?
Niemowlę kończy 6. miesiąc życia i wkracza w kolej