Przepuklina przeponowa i stosowanie diety lekkostrawnej

Witam! dowiedziałam się nie dawno ,że mam przepuklinę przeponową i jakieś bakterie w żolądku. Lekarz poradzil mi stosowanie diety lekkosrawnej , po której faktycznie jest mi lepiej dodam że teraz biorę lek polprazol 40mg. Problem polega na tym że głównie jem ryż z jablkiem , bananem , gotowanymi warzywami i chudym kurczakiem. Niestety znacząco schudłam (8kg), boje się że jeżeli znów będę jeść zupy itp dania to dolegliwości wrócą i spotka mnie wielki efekt jojo.Czy już zawsze dania bedą monotonne
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam.
Myślę, że problemem jest bakteria, jak podejrzewam Helicobacter pylori. Kluczowe jest jej usunięcie, czyli eradykacja, co poza lekiem przez Panią stosowanym wymaga kuracji 2 antybiotykami. Po eradykacji dolegliwości powinny na tyle się zmniejszyć, że będzie można stopniowo wrócić do normalnego jedzenia. Proszę się zgłosić do lekarza rodzinnego żeby wypisal odpowiednie leczenie. Pozdrawiam i życzę zdrowia

0

Szanowna Pani,
Dieta lekkostrawna w żadnym wypadku nie musi być aż tak restrykcyjna. Polecam skonsultować się z dietetykiem, który na pewno pomoże Pani ustalić odpowiednią dietę, która nie będzie nasilać objawów.

Jeśli chodzi o produkty zalecane w diecie lekkostrawnej, może Pani stosować: mleko 2% i mniej, słabe herbaty, herbaty ziołowe, wody niegazowane, herbaty owocowe, jogurt niskotłuszczowy, kefir, maślankę, pieczywo jasne, masło, chudy twaróg, serek homogenizowany, mięso gotowane, chude wędliny, zupy na wywarach wyłącznie warzywnych bez zaprawiania śmietaną, kaszę manną, kaszę jęczmienną, ryż biały, ziemniaki, mięso kurczaka, cięlęcinę, chude ryby, olej sojowy, olej słonecznikowy, oliwę, masło, młode soczyste warzywa (marchew, dynia, kabaczek, pietruszka, patison, seler, pomidor bez skórki - warzywa najlepiej gotowane), dojrzałe, soczyste owoce (jagodowe, winogrona bez pestek, cytrusy, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone).

Proszę także pamiętać o unormowaniu ilości i czasu spożywania posiłków, a także o odpowiednim przygotowanie potraw.

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
www.swiatodzywiania.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty