Witam,
Zażyłem około godziny temu aspiryne, pojawiła się u mnie reakcja alerginczna - opuchlizna oczu trudnosci w oddychaniu. Co powinienem zrobić?
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam! Opisane objawy najpewniej są wynikiem nadwrażliwości na kwas acetylosalicylowy. Sugeruję niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy Aspiryna wywołuje takie objawy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wypełnianie bruzd kwasem hialuronowym Emervel classis – odpowiada Lek. dent. Agata Duda
- Czy Aspiryna zdążyła się już wchłonąć? – odpowiada
- Czy to opóźniona reakcja na kwas? – odpowiada dr Ewa Szmaj
- Reakcja alergiczna po leczeniu Helicid Forte – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jaka jest różnica między polopiryną i aspiryną? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Obrzęki: reakcja alergiczna czy problem z nerkami? – odpowiada Lek. Łukasz Kowalski
- Czy to mogła być reakcja alergiczna? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Uczucie ucisku w przełyku po zażyciu paracetamolu lub ibuprofenu – odpowiada Lek. Grzegorz Borstern
- Przyspieszone bicie serca i ból po zażyciu preparatów na anemię – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz