Generalnie chorując na refluks można jeść wszystkie produkty które nie powodują u Pani objawów choroby- proszę sprawdzić po kolei produkty.
Nie, zupy na zakwasie nie są wskazane.
Otręby surowe też nie powinny się pojawiać w diecie, ewentualnie mogą być ugotowane na mleku do miękkości. Kasza manna i płatki jaglane nie powinny powodować żadnych dolegliwości, podobnie mleko. Banany moga być, gruszki i jabłka bez skóry też, kiwi i inny owoce cytrusowe często powodują dolegliwości.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie herbaty i zupy można spożywać przy refluksie? – odpowiada Julita Krawczyk
- Jabłka a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Piotr Pilarski
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Kasza manna dla niemowlaka – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Refluks żołądkowo-przełykowy a ucisk w gardle – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie mleka przy dolegliwościach żołądkowych i jelitowych – odpowiada Urszula Forenc
- Pełnowartościowy jadłospis dla osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Refluks żołądkowo-przełykowy i nadwaga – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Jakie płatki owsiane dla 3-latka? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Właściwości odżywcze płatków owsianych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz