Skuteczna dieta odchudzająca przy siedzącym trybie pracy

proszę o poradę zdrowotną: mam 42 lata wazę 136 kg mam 191 cm wzrostu. pracuję jako kierowca mam siedzący tryb zycia wiec przyczyna juz jest wiadoma mojej nadwagi. nie palę i nie piję alkoholu wiec moze to tez moja przyczyna nadwagi. nie uprawiam sportów bo godzinny spacer powoduje u mnie bóle kostek stóp kolan i bioder, wiem ze mam nadwage od 5 lat przeszedlem juz kilka diet ale nieskutecznie. waga stoi w miejscu, rower chodzenie nic nie daje. co mam robic ? dziekuję z góry za pomoc
MĘŻCZYZNA, 42 LAT ponad rok temu

Witam,

nadwaga jest zazwyczaj wynikiem systematycznych nawyków żywieniowych i spożywania większej ilości energii niż jesteśmy w stanie spalić, często pochodzącej z żywności wyskoprzetworzonej, z dużą ilością cukrów prostych. Przyczyny nadwagi u Pana należałoby określić na podstawie wywiadu żywieniowego, analizy sposobu żywienia wykonanego przez dietetyka. Pozwoliłby to również dobrać odpowiedni plan odchudzania, dopasowany do tego typu pracy i możliwości oraz obecnego stanu zdrowia. Warto byłoby przed przystąpieniem do odchudzania zbadać sobie lipidogram, glikemię i próby wątrobowe, aby sprawdzić czy nadwadze nie towarzyszą inne problemy zdrowotne. Charakteryzują się one bowiem specjalnymi zaleceniami dietetycznymi, które należałoby uwzględnić. To co mogę zalecić teraz to zwrócenie uwagi na jakość, częstotliwość i ilość spożywanego pokarmu w ciągu dnia. Proszę postarać się przyrządzać kilka porcji posiłków w domu, aby uniknąć dojadania w trasie. Zabierać jedzenie ze sobą, zapakowane w pojemniki. Mogą to byś różnego rodzaju sałatki warzywne z dodatkiem kurczaka, tuńczyka, łososia lub dowolnego mięsa, ryby grillowane, gotowane (bez panierki) lub mięso i oddzielnie pokrojone warzywa, z dodatkiem kaszy lub ryżu. Jeśli jest Pan w drodze proszę unikać żywności wysokoprzetworznej i fast-foodów (gotowych zapiekanek, pizz, lasagne, hamburgerów, kebabów, sosów, hot-dogów na stajach). Wybierać sałatki warzywne z mięsem, rybą, jajkiem, napoje mleczne: kefir, jogurt, maślankę lub dania obiadowe złożone z tych produktów (unikać mącznych, smażonych dań z sosami) Proszę tak rozplanować posiłki, aby nie dopuszczać do okresów przegłodzenia, ssania w żołądku (długie przerwy w jedzeniu), ponieważ powoduje to, że spożywa się zdecydowanie większe i mniej zdrowie pożywienie (organizm domaga się szybkiego dostarczenia energii). Proszę unikać słodzonych napojów gazowanych, słodzonych napojów energetycznych, soków owocowych, owocowych jogurtów i serków oraz deserów, rogali, pieczywa i makaronu pszennego. Wprowadzić do swojej diety płatki owsiane, kasze gryczaną, jaglaną, pęczak,ryż brązowy raz na jakiś czas makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste. Produkty te powinny być rozplanowane w zależności od godzin pracy i stanu Pana glikemii, dlatego też zachęcam do jej zbadania. Jeśli jest problem ze zjedzeniem posiłku w trakcie jazdy, można przyrządzić sobie koktajl na bazie jogurtu, maślanki, kefiru (ewentualnie serwatki), z dodatkiem płatków owsianych, owoców jagodowych. Potraw, które można zabrać ze sobą jest wiele. Na pewno udałoby się dobrać je, tak aby mógł Pan realizować je również w drodze. Co do aktywności - jeżeli godzinny spacer sprawia problem, proszę zacząć od krótszego czasu, podzielić spacer na krótkie dystanse z odpoczynkiem. Kwestia przestoju może mieć związek z rozregulowanym metabolizmem i źle dobranymi do wymienionych przez Pana aktywności posiłkami. Ze względu na bóle warto również wziąć pod uwagę basen, ponieważ woda amortyzuje obciążenie na stawy. Polecam również unikanie diet restrykcyjnych (niskokalorycznych) oraz popularnych internetowych, ponieważ są to diety na krótki okres czasu i wiążą się z efektem jojo.

pozdrawiam,
Barbara Wójcik
Dietetyk Sportowy i Kliniczny

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam Pana,

Należałoby zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe i w miarę możliwości o więcej ruchu. W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pana temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłby Pan zainteresowany zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinien Pan skupić się na regularności posiłków. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pan także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek. Rana na czczo przed śniadaniem można wypić szklankę wody z sokiem z cytryny co przyczyni się do przyspieszenia przemiany materii.
Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pana dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałby Pan problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Dudziec (Wasiluk)
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty