Witam! Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat aby określić odpowiednią kaloryczność diety. Musiałabym zebrać od Pani wywiad dietetyczny. Obawiam się że jada Pani zbyt mało. Przekąski w postaci owoców nie wystarczą. do owoców warto dodać jeszcze jogurt, kefir czy maślankę naturalną i dosypać no otrąb żytnich. Jedzenie kolacji o 18 to mit (chyba że chodzi Pani dość wcześnie spać)! Kolację należy spożywać 3h przed snem. Dieta nie może kojarzyć się z głodówką a stać się zdrowym stylem życia. Nie są ważne jedynie kalorie, zaś wartość odżywcza posiłków i odpowiedni rozkład węglowodanów, białka i tłuszczy. Nie wspomina Pani nic na temat składu poszczególnych posiłków - śniadanie, obiad kolacja, więc ciężko jest mi ocenić Pani dietę. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana można opisać mi w mailu przykładowy dzień z diety - co Pani dokładnie jada, jakie ilości itp Ja przeanalizuję jadłospis i wskażę ewentualne błędy oraz udzielę odpowiednich wskazówek.
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak powinien wyglądać plan dnia 15-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta dla osiemnastolatki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Utrzymanie wagi ciała bez ćwiczeń – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Problem ze zrzuceniem wagi u 21-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chęć zdrowego odżywiania u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Obliczanie idealnej wagi dla osoby z 168 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prośba o poradę dietetyczną dla 23-latki, która waży 100 kg przy 184 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przybieranie na wadze u 34-latki na diecie kapuścianej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie spożywać posiłki podczas odchudzania? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
artykuły
Sok w diecie młodych Polaków. Ekspert rozwiewa popularne mity
Jak wygląda dieta młodych Polaków? Po jakie produk
"Zdrowe odżywianie staje się modne". Zaskakujące wyniki badań
Jakie są nawyki żywieniowe młodych Polaków? Odpowi
Pomijanie śniadanie zwiększa ryzyko cukrzycy. Co zjeść, by się przed nią ochronić?
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważnie