Otyłość w Polsce
Witam! Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat aby określić odpowiednią kaloryczność diety. Musiałabym zebrać od Pani wywiad dietetyczny. Obawiam się że jada Pani zbyt mało. Przekąski w postaci owoców nie wystarczą. do owoców warto dodać jeszcze jogurt, kefir czy maślankę naturalną i dosypać no otrąb żytnich. Jedzenie kolacji o 18 to mit (chyba że chodzi Pani dość wcześnie spać)! Kolację należy spożywać 3h przed snem. Dieta nie może kojarzyć się z głodówką a stać się zdrowym stylem życia. Nie są ważne jedynie kalorie, zaś wartość odżywcza posiłków i odpowiedni rozkład węglowodanów, białka i tłuszczy. Nie wspomina Pani nic na temat składu poszczególnych posiłków - śniadanie, obiad kolacja, więc ciężko jest mi ocenić Pani dietę. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana można opisać mi w mailu przykładowy dzień z diety - co Pani dokładnie jada, jakie ilości itp Ja przeanalizuję jadłospis i wskażę ewentualne błędy oraz udzielę odpowiednich wskazówek.
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak powinien wyglądać plan dnia 15-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta dla osiemnastolatki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Utrzymanie wagi ciała bez ćwiczeń – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Problem ze zrzuceniem wagi u 21-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Obliczanie idealnej wagi dla osoby z 168 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie spożywać posiłki podczas odchudzania? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Chęć zdrowego odżywiania u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prośba o poradę dietetyczną dla 23-latki, która waży 100 kg przy 184 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przybieranie na wadze u 34-latki na diecie kapuścianej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska