Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!
Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.
Witam serdecznie,
Proces tycia u osoby z szybką przemianą materii nie jest łatwy, wymaga wytrwałości i przestrzegania kilku zasad:
Należy spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 2 godziny przed snem.
Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami.
Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po zdrowe przekąski: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce.
Dziennie należy spożywać nie mniej niż 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, jako dodatek do potraw.
Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne. Sól można spożywać jedynie w niewielkich ilościach.
Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków.
Należy unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe.
Należy zadbać o odpowiednią dawkę snu min. 7 godzin.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację
tel.506225670
Mgr Joanna Wasiluk
W trakcie intensywnego wysiłku fizycznego ukierunkowanego na budowanie masy mięśniowej zwiększa się zapotrzebowanie na energię (od 2800-3000 kcal do nawet 5000-6000 kcal) w zależności od masy i składu ciała, intensywności, częstotliwości i czasu trwania treningów. Energia pochodząca z diety powinna być rozłożona na 5-6 posiłków spożywanych regularnie w ciągu dnia. Istotnym składnikiem odżywczym na który warto zwrócić uwagę jest białko. Zapotrzebowanie na nie plasuje się na poziomie od 1,7 do 2,5 g białka na kilogram masy ciała (około 20-25% dziennego zapotrzebowania). Białko to powinno pochodzić z chudych gatunków mięs: drobiu, cielęciny czy chudej wołowiny. W mniejszym stopniu jego źródłem mogą być także mleko i przetwory mleczne, takie jak ser biały, jogurt, kefir czy maślanka naturalna.
Węglowodany (pochodzące z ryżu, makaronu, pieczywa i innych produktów) powinny dostarczać około 50-55% wartości energetycznej diety. Są one istotnym źródłem energii podczas treningów. Razem z białkami służą także budowie i regeneracji włókien mięśniowych.
Uzupełnieniem wartości energetycznej powinny być tłuszcze (około 20-25%), pochodzące głównie z olejów roślinnych, np. oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego.
W związku z intensywnym treningiem i koniecznością utrzymania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej organizmu wynikającej z nasilonych procesów termoregulacyjnych konieczna jest również odpowiednia podaż płynów (3-4 litry/dobę) . Warto jednocześnie pamiętać, że diecie ukierunkowanej na budowanie masy mięśniowej powinien także towarzyszyć odpowiedni trening, wsparty wiedzą doświadczonego trenera.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Sposoby na przybranie masy – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Sposoby na przybranie masy ciała przy wykonywaniu ćwiczeń fizycznych – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta na przybranie masy mięśniowej u 19-latka – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Sposoby na przytycie dla 18-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problem z przybraniem masy u 20-latka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak szybko przybrać na wadze przy wadze 50 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Praca fizyczna a przybranie na wadze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zbudować masę mięśniową? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zdrowe przybranie na wadze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ile posiłków dziennie jeść, by przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta przy nadczynności tarczycy - produkty wskazane i zakazane
Dieta przy nadczynności tarczycy została opracowan
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów