Zarówno w przypadku redukcji masy ciała, jak i budowaniu masy mięśniowej, należy wprowadzić zasadę 5 posiłków (3 głównych i 2 przekąsek) spożywanych o stałych porach, średnio co 3-4 godziny. Ponadto w celu zwiększenia masy ciała, należy zadbać o dodatni bilans energetyczny diety, dbając przy tym o jakość spożywanych produktów. Podstawą diety powinny być produkty bogate w węglowodany złożone (produkty zbożowe), warzywa i owoce, chude mięso i ryby, przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu oraz nasiona roślin strączkowych. Ponadto kaloryczność posiłków możesz zwiększyć wprowadzając do posiłków dodatki będące źródłem tłuszczów roślinnych (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, pestki, awokado). W celu opracowania idealnie dobranego planu żywieniowego do Twoich potrzeb, zapraszam na konsultację dietetyczną w TI Fintess w Warszawie. Pozdrawiam, Monika Krynicka-Gać

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Sposoby na przybranie wagi

Witam, bardzo bym chciała przybrać na wadze lecz nie mogę mam 164 wzrostu waga 38 kg jem reguralnie jestem po 2 porodach i nie mogę przybrać czy jest jakiś sposob?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Witaj,
znacznie trudniej jest prowadzić terapię niedowagi niż nadwagi. Jest to spowodowane tym, że oczywiście dieta powinna być wysokokaloryczna ale jednak nie za sprawą wysokiej zawartości tłuszczów- które mogły by źle wpłynąć na profil lipidowy pacjenta. Przede wszystkim trzeba się dowiedzieć jaki jest powód niskiej masy ciała. Przyczyny mogą być różne: przede wszystkim jest to szybka przemiana materii lub uwarunkowania genetyczne, np. gdy rodzice czy dziadkowie są osobami chudymi. Istnieją też dolegliwości, które powodują chudnięcie, takie jak:choroby jelit, jak np. celiakia (nietolerancja glutenu), zespół złego wchłaniania (wydalanie resztek niestrawionego pokarmu), choroba Leśniowskiego-Crohna (przewlekłe zapalenie jelit), colitis ulcerosa (wrzodziejące zapalenie jelita grubego), stany zapalne jelit na tle bakteryjnym, grzybiczym czy pasożytniczym, uczulenia pokarmowe, np. u dorosłych na białko mleka, wywołujące biegunki, nadczynność tarczycy-przyspieszająca przemianę materii, cukrzyca niezdiagnozowana i nieleczona. Poziom cukru wzrasta we krwi, ale nie dociera do tkanek. Organizm jest niedocukrzony, zaczyna zużywać zapasy i chory chudnie, nowotwory zarówno w początkowej fazie, jak i podczas leczenia, np. chemioterapią, stres, szczególnie przedłużający się, operacje, hospitalizacja, długie leżenie w łóżku, wycieńczenie, choroby związane z urazami, np. oparzeniami, anoreksja (jadłowstręt, którego przyczyna tkwi w psychice chorego).

Przede wszystkim zwracam uwagę na systematyczne i częste jedzenie posiłków – powinno ich być 4–5 dziennie.Główne zasady diety zwiększającej masę ciała:

- wybierać produkty z wysoko wartościowym białkiem. Są to: mięso ze zwierząt rzeźnych oraz drobiu, ryby i przetwory mleczne, ze zwróceniem uwagi na żółte sery
- włączyć do diety owoce wysokokaloryczne, jak banany, awokado, winogrona
- dostarczać organizmowi wodę mineralną i soki owocowe. Zrezygnować z napojów gazowanych i nektarów, które mają dużo konserwantów
- połowa zapotrzebowania energetycznego organizmu pochodzi z węglowodanów. Dlatego należy wykorzystać dużą gamę produktów mącznych, w tym pieczywo z różnymi dodatkami, np. miodu, nasion (pumpernikiel)
- z tłuszczy należy wybierać oleje, oliwę, masło;
- stosować jako przegryzki kaloryczne orzechy, nasiona słonecznika, suszone owoce, np. rodzynki, daktyle. Można też pić Nutri-drinki, które kupuje się w aptece (bez recepty). W jednej buteleczce jest pełnowartościowy posiłek.

Zapraszam na moją stronę internetową:
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl

Pozdrawiam
Agata Jarnuszewska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Sposoby na przybranie na wadze

Witam, moje pytanie może wyda się nietypowe, ale chciałabym nieco przytyć, mam z tym problem, jakie produkty najbardziej kaloryczne-ale zdrowe powinnam spożywać. jestem matką, zaganianą pracującą, mającą w genach szczupłość, ale chyba da się z tym wygrać?!
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu

Witam,
nie wystarczy spożywać produkty wysokokaloryczne by przybrać na masie ciała. Ważne aby dieta była zbilansowana całkowicie z uwzględnieniem Pani aktywności fizycznej (ma ogromne znaczenie przy wydatku energetycznym organizmu ) czy sposobu życia (rodzaju pracy, możliwości kulinarnych itp.).
Powinna Pani zwrócić uwagę na produkty o małej objętości a niosące z sobą wysoką wartość odżywczą i kaloryczną tj. orzechy (mieszanka orzechów laskowych, brazylijskich, pecan, nerkowca z suszonymi owocami śliwek, moreli, żurawiny); polecam pestki słonecznika i dyni jako przekąskę pomiędzy posiłkami. owocowe sałatki z jogurtem greckim (winogrono, banany, brzoskwinia konserwowa), sery pleśniowa i typu camembert, serek mascarpone, śmietankę 18%-36% jako dodatek do zup czy ziemniaków. Masło do kanapek z razowego chleba, pesto jako dodatek do kanapek czy makaronów. Sałatki z dodatkiem ryb morskich (makrela, halibut, łosoś). Dieta ma być wysokoenergetyczna a lekkostrawna jednocześnie, zatem piersi z kurczaka, królik, dodatki kaszy jaglanej, jęczmiennej czy makarony pełnoziarniste. Warzywne sałatki z dodatkiem pestek słonecznika, dyni. 100% Soki owocowe jako dodatek do posiłku, słodzenie herbaty miodem. Wiele zależy od Pani preferencji smakowych i możliwości kulinarnych a także kondycji zdrowotnej. pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty