Aby przybrać na wadze trzeba zmienić swoje nawyki żywieniowe:

Po pierwsze jedz każdego dnia trzy podstawowe posiłki plus dwie dodatkowe przekąski. Nie pomijaj żadnego z posiłków. Pij dużo wody oraz przyjmuj duże ilości pokarmów płynnych - gęste soki owocowe i warzywne, zupy warzywne i napoje mleczne (najlepiej fermentowane). Zawarta w nich woda aktywuje mięśnie. Jedz produkty zawierające "dobre" tłuszcze pochodzące z oliwek, olejów roślinnych, tłustych ryb morskich, awokado, orzechów. Nie jedz zbyt dużo słodyczy w postaci batonów, ciast i ciasteczek, które wpływają na przyrost wagi, ale niestety w konsekwencji prowadzą do cukrzycy i innych chorób dieto-zależnych. Zastąp je słodkościami o większej wartości odżywczej (ze względu na zawartość witamin i soli mineralnych) Noś ze sobą zawsze garść mieszanki orzechów, migdałów, pestek dyni i słonecznika. Podjadaj rodzynki, daktyle, figi i suszone morele. Jedz miód i powidła, oraz winogrona, jabłka i banany. Na obiad jedz panierowane kotlety i ziemniaki puree, grube kasze, ryże i makarony – w formie rozgotowanej. Marchewka z groszkiem, fasola, bób i groch oraz sałatki z ziołami i oliwą. Staraj się dużo odpoczywać, chodzić spać o jednakowej porze. Stres i napięcie układu nerwowego są czynnikami, które niekorzystnie wpływają na cały organizm. Powodują brak apetytu i ogólną apatię. Zapisz się na jogę, pilates lub rozwiązuj krzyżówki.

0

Witam serdecznie,

Na początek proponuje zrobić badania cukru i na niedoczynność tarczycy, ponieważ te schorzenia często są przyczyną niskiej wagi.
Jeżeli z badań wyjdzie wszystko w porządku to być może wina niewłaściwej diety. Zestawiłam Pani zalecenia na przytycie a mianowicie: należy spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia i tak jak Pani wspomina można podjadać pomiędzy. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 2 godziny przed snem. Śniadania muszą być spore i bogate w węglowodany złożone. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po duże ilości zdrowych przekąsek: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Dziennie należy spożywać nie mniej niż 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, jako dodatek do potraw. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne. Sól można spożywać jedynie w niewielkich ilościach. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Należy unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Należy unikać napoi energetycznych oraz zawierających kofeinę, dużo teiny i innych związków przyspieszających przemianę materii. Nigdy nie sięgać po środki przeczyszczające, pobudzające. Należy zadbać o odpowiednią dawkę snu min. 7 godzin. Przed samym snem warto wypić napar z melisy(działanie uspokajające, zwolni przemianę materii), zjeść łyżkę miodu, wypić szklankę mleka.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu tel.506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty