Gluten - P.ciała - obniżą nieznacznie lub po wielu miesiącach ale powinna ustąpić biegunka
Dieta nie ma pływu na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy bo to klinicznie łagodna choroba z autoagresji, może łączyć się z enteropatią glutenową i innymi ....
Witaj,
często przy schorzeniach o podłożu autoimmunologicznym stosuje się diety bezglutenowe i bezmleczne przy najmniej na początku terapii, pozwala również zredukować masę ciała, a ta często jest podwyższona u osób z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy.
Mimo, że istnieje wspólna grupa produktów zalecanych w diecie jak również tych, które należy całkowicie ograniczyć to każdą osobę z tym schorzeniem powinno się traktować indywidualnie. Bowiem reakcje organizmu są bardzo zróżnicowane. Jadłospis powinien być przede wszystkim wysokoodżywczy. W pierwszej fazie z diety rozważyć warto wykluczenie produktów, które znane są jako substancje wywołujące reakcję autoimmunologiczną do tej grupy zaliczamy: zboża, produkty nabiałowe, jaja, ziemniaki, pomidory, papryka, jod. Z mięs natomiast gatunki takie jak wieprzowina, steki, wątroba.
Zalecane jest wykluczenie wszelkich produktów z soi oraz jej przetworów, ponieważ działają jak blokery tarczycy. Ponadto nie wskazane jest spożywanie warzyw takich jak brukselka, kapusta, kalafior czy brokuły.
• Zwróć uwagę na pochodzenie mięsa, które kupujesz. Warto wybierać te z hodowli ekologicznych, które nie zawierają hormonów i antybiotyków. Składniki te nasilają reakcję systemu odpornościowego.
• W diecie uwzględnij sól morską lub himalajską, które pozytywnie wpływają na pracę kory nadnerczy.
• Warto spożywać również olej kokosowy, który ma działanie antyseptyczne, jest też zamiennikiem masła.
• Mleko krowie możesz bez problemu zamienić na ryżowe, migdałowe lub kokosowe.
• Pamiętaj, aby w diecie uwzględniać świeże warzywa i owoce.
• Spożywaj ryż, komosę ryżową, amarantus, kaszę jaglaną i gryczaną.
• Nie zapominaj o fermentowanych produktach, które działają jak naturalne probiotyki.
• Pamiętaj, aby obserwować swój organizm. W związku z tym, iż reakcje na pewne produkty osób chorujących na Hashimoto są różne, to dzięki obserwacjom na bieżąco będzie można aktualizować zalecenia.
• Ogranicz spożycie ryb morskich, które mają wysoką zawartość jodu.
• Staraj się jeść posiłki bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania.
• Pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego ustroju.
Pozdrawiam
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Hashimoto i nadciśnienie tętnicze oraz nadwaga – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Diata dla 54-latki z niedoczynnością i Hashimoto – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak schudnąć przy chorobie Hashimoto i stosowaniu leków? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Tycie przy chorobie Hashimoto – odpowiada Dr Katarzyna Karpińska
- Czego nie jeść przy chorobie Hashimoto? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta a choroba Hashimoto – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Przyrost masy ciała po Letrox – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Godzinami zalegają w żołądku. To dlatego masz wzdęcia i gazy
Czym są wzdęcia? Mniej więcej jedna na pięć osób r
Mleko roślinne - właściwości zdrowotne. Jakie wybrać?
Mleko roślinne, ściślej mówiąc napój roślinny, to