Czekolada zawiera dużo flawonoidów wykazujących korzystne dla zdrowia przeciwdziałanie utlenianiu się pierwiastków i związków (tzw. działanie antyoksydacyjne). Jednak dla osób cierpiących na migreny spożycie właśnie czekolady gorzkiej stwarza największe ryzyko wywołania tej dolegliwości. Czekolady mleczna i biała, w umiarkowanych ilościach, są najczęściej dobrze tolerowane. Oprócz rodzaju istotna jest również ilość spożywanej czekolady – u każdego inna porcja może wywoływać ból głowy.
Niemniej jednak w prewencji migreny należy zwrócić uwagę na ilość spożywanej czekolady i raczej unikać jedzenia większych porcji.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jakie produkty wywołują migreny? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Osłabienie, białe plamy przed oczami i drżące dłonie ustępujące po zjedzeniu czekolady – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Czekolada i kawa na ból i zawroty głowy – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Dozwolona dawka spożywania lodów i czekolady w tygodniu – odpowiada Dr Anna Brinken
- Bóll głowy po zjedzeniu większej ilości cukru – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Spożywanie owoców przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Czekolada. Lekarstwo na kaszel (WIDEO)
W sklepach znajdziemy szeroki wybór czekolad. Pr
Flawonoidy - charakterystyka, właściwości, występowanie
Flawonoidy to bioaktywne związki, które w bardzo d
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an