Badanie moczu na urobilinogen
Czekolada zawiera dużo flawonoidów wykazujących korzystne dla zdrowia przeciwdziałanie utlenianiu się pierwiastków i związków (tzw. działanie antyoksydacyjne). Jednak dla osób cierpiących na migreny spożycie właśnie czekolady gorzkiej stwarza największe ryzyko wywołania tej dolegliwości. Czekolady mleczna i biała, w umiarkowanych ilościach, są najczęściej dobrze tolerowane. Oprócz rodzaju istotna jest również ilość spożywanej czekolady – u każdego inna porcja może wywoływać ból głowy.
Niemniej jednak w prewencji migreny należy zwrócić uwagę na ilość spożywanej czekolady i raczej unikać jedzenia większych porcji.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty wywołują migreny? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wartość odżywcza gorzkiej czekolady – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Co zrobić gdy dziecko zjadło całą gorzką czekoladę? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Osłabienie, białe plamy przed oczami i drżące dłonie ustępujące po zjedzeniu czekolady – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Mdłości po zjedzeniu całej czekolady – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Czekolada i kawa na ból i zawroty głowy – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Bóll głowy po zjedzeniu większej ilości cukru – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Czekolada. Lekarstwo na kaszel (WIDEO)
W sklepach znajdziemy szeroki wybór czekolad. Pr
Śmiertelna kawa, czekolada i woda - czy wiesz, że można je przedawkować?
Kawa, czekolada i woda - te rzeczy także można prz
Według najnowszych badań czekolada poprawia funkcje poznawcze
Dla większości osób czekolada jest tylko słodką pr