Warzywa w połączeniu z twarożkiem

witam czy do twarogu można warzywa dodac ? dobrze składnikowo pasuje korzeń pietruszki 100g ma wit.c 45mg niacyne 2mg nie wiadomo czy zawiera sacharoze, fityny czy sacharoza niszczy białko twarogu, ryby, mięsa, chleba ? i należy nie jesc produktów z sacharozą, nawet przy uwzględnieniu pasujęcego ph potrzebnych kwasów trawiennych
MĘŻCZYZNA, 40 LAT ponad rok temu

Nie do końca rozumiem Pana tok rozumowania. Sacharoza (czyli zwykły cukier spożywczy) nie ma żadnego destrukcyjnego działania. Jest ona praktycznie obojętna dla innych składników żywności, jedynie w wysokiej temperaturze w środowisku wodnym może ulegać przemianom tworząc tzw. karmel. Produkty zawierające sacharozę (oraz inne cukry proste) powinno się w diecie ograniczać, gdyż wywołują one duże skoki poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie długofalowo wpływają na rozwój insulinooporności i cukrzycy typu II. Nie wiem skąd wziął Pan dane odnośnie korzenia pietruszki, jednak obowiązujące u nas w kraju tabele składu żywności wydane przez IŻŻ podają inne wartości (45 mg witaminy C w 100 g). Powodem dla którego odradza się łączenie warzyw z twarogiem jest zachodzenie reakcji pomiędzy kwasami organicznymi zawartymi w tkance roślinnej i jonami wapnia, prowadzące do powstania nierozpuszczalnych soli. Połączenie takie prowadzi zatem do znaczącego obniżenia przyswajalności wapnia z nabiału.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty