Dieta eskimosów a choroby serca
Nie do końca rozumiem Pana tok rozumowania. Sacharoza (czyli zwykły cukier spożywczy) nie ma żadnego destrukcyjnego działania. Jest ona praktycznie obojętna dla innych składników żywności, jedynie w wysokiej temperaturze w środowisku wodnym może ulegać przemianom tworząc tzw. karmel. Produkty zawierające sacharozę (oraz inne cukry proste) powinno się w diecie ograniczać, gdyż wywołują one duże skoki poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie długofalowo wpływają na rozwój insulinooporności i cukrzycy typu II. Nie wiem skąd wziął Pan dane odnośnie korzenia pietruszki, jednak obowiązujące u nas w kraju tabele składu żywności wydane przez IŻŻ podają inne wartości (45 mg witaminy C w 100 g). Powodem dla którego odradza się łączenie warzyw z twarogiem jest zachodzenie reakcji pomiędzy kwasami organicznymi zawartymi w tkance roślinnej i jonami wapnia, prowadzące do powstania nierozpuszczalnych soli. Połączenie takie prowadzi zatem do znaczącego obniżenia przyswajalności wapnia z nabiału.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Jakie mam stosować suplementy będąc wegetarianką? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców a ryzyko wystąpienia nadmiaru witamin – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy pice napojów słodzonych jest szkodliwe? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Rodzaje witaminy C różnych marek – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie owoce i warzywa są zalecane w cukrzycy typu II? – odpowiada Lek. Edyta Sekuła
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Dziwny zapach moczu po szparagach. Nie każdy go poczuje
Po zjedzeniu szparagów mocz ma charakterystyczny k
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso