Węglan amonu, karagen, cytrynian wapnia, difosforan disodowy i wodorowęglan sodu na etykiecie produktu dla dzieci

Karagen, mączka świętojańska, cytrynian wapnia, difosforan disodowy, wodorowęglan sodu, węglan amonu - proszę o kilka słów na temat każdego związku. Znalazłam je na etykiecie opakowania produktu dla dzieci. Wszystkie te nazwy brzmią bardzo tajemniczo, ale trochę o nich poszukałam informacji i się przeraziłam. Jak to w ogóle jest możliwe, że takie produkty zostały dopuszczone dla dzieci? Pierwszym lepszym przykładem może być węglan amonu. To przerażające, ale węglan amonu stosowany jest między innymi jako środek gaśniczy, używa się go również w farbiarstwie i... grabarstwie! Dla mnie jest to po prostu niedopuszczalne. Co Państwo o tym sądzą? Nie uważają Państwo, że takie składniki jak choćby węglan amonu, ale też inne wymienione przeze mnie "produkty" nie powinny być dopuszczone dla dzieci? Będę wdzięczna za opinię i informacje na temat tych produktów, bo sama nie wiem co o tym myśleć. Pozdrawiam.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam.Karagen- jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej, a także stabilizującej zawiesiny i emulsje. Jest on używany m.in. w celu zmniejszenia sedymentacji kakao, mleka skondensowanego oraz innych napojów. Karagen jest stosowany również jako czynnik żelujący przy wyrobie dżemów i deserów o zmniejszonej zawartości cukru.
Uzyskiwana z nasion guma karobowa (znana także jako mączka chleba świętojańskiego) używana jest jako substancja zagęszczająca i oznaczana symbolem E410.
Cytryniany wapnia- znajdują zastosowanie przede wszystkim w suplementacji tego pierwiastka u osób z niedoborami lub zwiększonym zapotrzebowaniem na wapń.Cytryniany wapnia są organicznymi solami zbudowanymi z jonów wapnia i kwasu cytrynowego.
Difosforany- są to syntetycznie wytwarzanymi związkami. Mają wiele funkcji, są wykorzystywane jako emulgatory, stabilizatory, regulatory kwasowości, a także substancje wiążące i spulchniające. Na skalę przemysłową otrzymywane są z kwasu fosforowego i różnych węglanów.
Wodorowęglan sodu-stosowany jest głównie jako jeden ze składników proszku do pieczenia i dodatek do żywności regulujący pH). Niegdyś był też stosowany do wyrobu napojów musujących, w lecznictwie (przy nadkwasocie).
Węglan amonu znajduje zastosowanie jako środek spulchniający ciasta i wypieki (proszek do pieczenia).Pozdrawiam

0

karagen-zagęstnik naturalny z wodorostów
mączka świętojańska-naturalny zagęstnik
cytrynian wapnia- sól kwasu cytrynowego i wapnia. Antyutleniacz-niegroźny
difosforan disodowy-syntetyczny konserwant-niezalecany dla dzieci
Nadmiar difosforanów może uszkodzać nerk i zmniejszać przyswajanie wapnia.
wodorowęglan sodu-soda oczyszczona czyli regulator kwasowości (podwyższa ph)-niegroźna w małych dawkach
węglan amonu-spulchniacz, niegroźny w małych dawkach

0

Z moich doświadczeń (także jako matki) wynika, że zdarza się, i to niestety coraz częściej, że substancja dodana nawet w bardzo niewielkich ilościach do produktu może powodować różne problemy zdrowotne, przede wszystkim u dzieci. I to pomimo tego, że substancja ta widnieje w rozporządzeniu UE, jako bezpieczna. Dlatego proszę starać się wybierać takie produkty, które w swoim składzie będą zawierać jak najmniej barwników, konserwantów, aromatów, zagęstników... czyli dodatków do żywności. Pozdrawiam

0

Witam, niestety w wielu produktach dla dzieci znajdziemy te substancje, są one dozwolone do użytku w przemyśle spożywczym, jednak o bezpieczeństwie niektórych zdania są podzielone. Np. karagen, wielocukier używany zagęstnik lub stabilizator, niektórzy uważają, że może powodować stany zapalne jelit. Pozostałe substancje uznawane są za nieszkodliwe, chociaż np. węglan amonu w dużych dawkach może prowadzić do zakwaszenia organizmu, wzdęć, difosforan disodowy zakłócać może gospodarkę fosforanów. Jednak gdy wybieramy produkty dla dzieci lepiej gdy będą zawierały jak najmniej substancji dodatkowych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty