Jak odżywiać się, mając cukrzycę typu I?

Witam! Mam cukrzycę typu I od 21 lat, na początku ściśle przestrzegałam diety, ostatnimi czasy mocno się to zmieniło. Mam 32 lata, 168 cm/63 kg. Współistniejące schorzenia to choroba Hashimoto, acz na razie nie biorę jeszcze żadnych lekarstw w związku z nią. Chciałabym prosić o ustalenie odpowiedniej dla mnie diety - z ilością WW na dzień i rozłożeniem ich na 4 posiłki - śniadanie, II śniadanie, obiad, kolację (z rozpisaniem ile WW z jakiej grupy produktów powinnam mieć w danym posiłku). Przed każdym z tych posiłków przyjmuję insulinę Humalog średnio w ilości 12 jednostek. Przed snem insulina Humulin N, 21 jednostek. Chciałabym być w stanie sama ustalić, jakich ilości WW, białka, błonnika, tłuszczów itp. potrzebuję, ale szczerze mówiąc, nie wiem, jak to zrobić, dlatego proszę o pomoc w tej kwestii jak i o przykładowy jadłospis na miesiąc. Serdecznie dziękuję:)

KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Witaj! Twoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie wynosi 2000 kcal. Białko powinno dostarczać około 15% kalorii (czyli 300kcal), tłuszcze - 25% (czyli 500kcal), a węglowodany - 60% (czyli 1000kcal). Zawartość błonnika powinna mieścić się w granicy 30-40g. Wymienniki węglowodanowe (WW) powinny stanowić łącznie - 30sztuk Na śniadanie powinnaś spożywać 8 WW, 2 śniadanie 5, obiad 9 WW, a kolację 8WW. Jeżeli jest to Twoje pierwsze spotkanie z WW, powinnaś zgłosić sie do poradni diabetologicznej, gdzie zostaniesz dokładnie przeszkolona jak powinnaś komponować swój jadłospis. Ponadto mogą występować wahania glukozy we krwi, gdyż działanie insuliny w organizmie zmienia się w zależności od stanu fizjologicznego (zdrowie, choroba), wysiłku fizycznego. Mogę jedynie zaproponować przykładowy jadłospis na 1 dzień: Przygotowany w oparciu o powyższe zalecenia: Oto przykładowy jadłospis: 1śniadanie: pieczywo graham (150g) - 5WW, margaryna - 5g łyżeczka, ser twarogowy chudy (100g), 1 łyżeczka natki pietruszki. 2 śniadanie: grapefruit ze skórką (500g), pieczywo chrupkie 30g. Obiad: gotowane mięso z indyka 150g, kasza gryczana (suche ziarna 50g), buraki gotowane (200g), woda z jodem do picia, jabłko (150g). Kolacja: pieczywo graham (150g), margaryna (5g), wędlina drobiowa (50g), pomidor (100g). herbata bez cukru. Serdecznie pozdrawiam, Aneta Kościołek

0

Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty