Witam Pana zapotrzebowanie energetyczne (przy uwzględnieniu deficytu pozwalającego na stopniową utratę masy ciała) wynosi ok. 2200 kcal. Podaż węglowodanów w tym przypadku(po odjęciu błonnika pokarmowego) powinna wynosić ok. 278 g. Z reguły w cukrzycy powinny to być węglowodany pochodzące z produktów o niskim indeksie glikemicznym: pełnoziarnistego pieczywa, makaronu razowego, kaszy, brązowego ryżu,płatków razowych oraz warzyw. W przypadku wrzodów kwestia ta może być nieco utrudniona, z uwagi na dolegliwości. W sytuacji zaawansowanej choroby wrzodowej zalecane jest wybieranie pieczywa jasnego, czerstwego - jeśli więc po produktach razowych występują dolegliwości, należy spróbować pieczywa mieszanego lub graham - ma niższy indeks glikemiczny niż pszenne. Rozkład WW na poszczególne posiłki nie powinien różnić się więcej niż 4 wymiennikami.Poniżej podaję przykład: śniadanie 6 2 śniadanie 4 obiad 8 podwieczorek 4 kolacja 5,5 Obok regularności posiłków, dobrze byłoby zadbać o aktywność fizyczną - jeśli nie codziennie, to chociaż 3 razy w tygodniu przez minimum godzinę. Mogą to być spacery, jazda na rowerze, wolny bieg, ćwiczenia. Wpłynie to korzystnie na normalizację glikemii i regulację ciśnienia. Wykluczeniu podlegają oczywiście wszelkie produkty z solą z uwagi na nadciśnienie. Przesyłam link do strony zawierającej kaloryczność produktów spożywczych http://www.ile-kalorii.pl/ Ilość WW produktu to liczba węglowodanów podzielona przez 10. pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nadciśnienie tętnicze a zapotrzebowanie energetyczne – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak dobierać produkty w cukrzycy? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Na czym polega dieta glikemiczna? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Dieta dla cukrzyka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaka dieta jest najlepsza dla chorego na cukrzycę? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Jakie odżywianie i dieta dla osoby chorej na hipoglikemię? – odpowiada Mgr Magdalena Hanna Nagrodzka
- Dieta a węglowodany złożone – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jaką kaszę może jeść osoba z cukrzycą? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska