Pani kaloryczność obliczona szacunkowo powinna wynosić około 2000 kcal. Chcielibyśmy jednak zaznaczyć, że wartość ta nie jest dokładna. Jednym z podstawowych badań w celu ustalenia odpowiedniej kaloryczności diety jest analiza masy i składu ciała na zasadach bioimpedancji elektrycznej. Urządzenia umożliwiające taki pomiar znajdują się w dobrze wyposażonych gabinetach dietetycznych. Zdrowe odżywianie to nic innego jak spożywanie 4-5 posiłków dziennie, w równych odstępach czasu. Wybieramy produkty bogate w węglowodany złożone (produkty z pełnego przemiału, bogate w błonnik pokarmowy), pełnowartościowe białko (zawarte w produktach zwierzęcych i roślinnych) oraz odpowiednie tłuszcze, szczególnie nienasycone kwasy omega-3. Ich dobrym źródłem są ryby, owoce morza, oleje roślinne, orzechy i nasiona. Nie można zapominać także odpowiedniej podaży płynów. Eliminujemy z diety cukry proste, a także produkty wysokoprzetworzone, z dodatkami różnych, niepotrzebnych substancji, np. cukru (jogurty smakowe, napoje słodzone itd.). W celu dokładnego określenia kaloryczności diety oraz zindywidualizowanego, zbilansowanego jadłospisu zachęcamy do wizyty u profesjonalnego dietetyka.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Dzień dobry!
W prawidłowo skomponowanym jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w pełnowartościowe białko - ryby, jaja, mięso (zarówno chude i tłuste -> tłuszczu się NIE BOIMY, jest nam niezbędny dla zachowania zdrowia :) ), witaminy i minerały - warzywa i owoce (ze względu na zawartość cukru max 2 porcje owoców dziennie), orzechy, nasiona.
Z menu należy całkowicie wyeliminować żywność przetworzoną i bogatą w cukier.
Jeśli będzie Pani miała pytania proszę o kontakt chętnie pomogę.
Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
Witam Panią,
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odżywianie podczas odchudzania i modelowania sylwetki – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Jak zejść z wagi i zacząć zdrowo się odżywiać? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób schudnąć i zdrowo się odżywiać w wieku 39 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Waga 50 kg u 21-latki i chęć zdrowego odżywiania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak się odżywiać, aby schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zdrowe odżywianie i redukcja cellulitu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie u kobiety w wieku 22 lat? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta na wymodelowanie sylwetki u 32-latka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zdrowe zasady odchudzania dla 26-latki – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Białkowe śniadanie pomoże schudnąć
Tosty lub płatki z mlekiem na śniadanie? Odstaw je
Śniadanie bogate w węglowodany zwiększa pewność siebie
W badaniach wykazano, że ludzie, którzy na śniadan
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy