Witam,
może sałatki warzywne ze świeżych warzyw, owoce, jogurty.
Trudno poradzić jeżeli nie ma Pan dostępu do podstawowych kuchennych przedmiotów.
Proponuję rozpocząć od śniadań złożonych z owoców, dodadzą odpowiedniej ilości cukrów, witamin i minerałów na cały dzień. Na śniadanie może zjeść Pani tyle owoców ile zdoła nie ma tu ograniczeń ilościowych. Na obiad można zrobić różnorodne surówki z warzyw, do tego kabanosy lub inne kiełbaskowe produkty a kolacja kanapki z różnych rodzajów pieczywa z dodatkiem wędliny warzyw i nabiału. Wato pamiętać o mleku, serach, twarogach, jogurtach i kefirach oraz płatkach śniadaniowych, pestkach dyni, słonecznika i orzecha, które świetnie urozmaicą posiłki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego jestem gruba przy zdrowym odżywianiu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Problem z wypróżnianiem mimo zdrowego odżywiania – odpowiada Milena Lubowicz
- Zdrowe odżywianie się po 20-tce – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta, aby zdrowo się odżywiać? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jak się odżywiać, by przytyć zdrowo? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Jak wdrążyć zdrowe odżywianie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Zasady zdrowego odżywiania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy zaburzenia odżywiania mają wpływ na wzrost? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak rozplanować zdrowe odżywianie w pracy? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak powrócić do zdrowego odżywiania? – odpowiada Mgr Beata Bondyra