Witam,
może sałatki warzywne ze świeżych warzyw, owoce, jogurty.
Trudno poradzić jeżeli nie ma Pan dostępu do podstawowych kuchennych przedmiotów.
Proponuję rozpocząć od śniadań złożonych z owoców, dodadzą odpowiedniej ilości cukrów, witamin i minerałów na cały dzień. Na śniadanie może zjeść Pani tyle owoców ile zdoła nie ma tu ograniczeń ilościowych. Na obiad można zrobić różnorodne surówki z warzyw, do tego kabanosy lub inne kiełbaskowe produkty a kolacja kanapki z różnych rodzajów pieczywa z dodatkiem wędliny warzyw i nabiału. Wato pamiętać o mleku, serach, twarogach, jogurtach i kefirach oraz płatkach śniadaniowych, pestkach dyni, słonecznika i orzecha, które świetnie urozmaicą posiłki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego jestem gruba przy zdrowym odżywianiu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Problem z wypróżnianiem mimo zdrowego odżywiania – odpowiada Milena Lubowicz
- Zdrowe odżywianie się po 20-tce – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta, aby zdrowo się odżywiać? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jak się odżywiać, by przytyć zdrowo? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Jak wdrążyć zdrowe odżywianie? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy zaburzenia odżywiania mają wpływ na wzrost? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zasady zdrowego odżywiania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozplanować zdrowe odżywianie w pracy? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak powrócić do zdrowego odżywiania? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Jak jeść przy cukrzycy?
"Ma pani cukrzycę" Białe bułki z masłem, twarożkie
"Zdrowe odżywianie staje się modne". Zaskakujące wyniki badań
Jakie są nawyki żywieniowe młodych Polaków? Odpowi
Co jeść na śniadanie? Neurolog mówi, co najlepiej wzmocni mózg
Śniadanie to nie tylko poranny rytuał, ale przede