Witam,
zalecenia w związku z refluksem obejmują nie tylko eliminację wymienionych przez Panie produktów, ale też objawy nasilają się przy spożywaniu dużej objętości pokarm lub długich przerwach między posiłkami (powyżej 3h). Objawy mogą również nasilać się po spożyciu dań typu kluski, kopytka, soków owocowych, owoców, produktów pełnoziarnistych, czasami jajek (na twardo), mleka, napojów energetycznych. W okresie zaostrzenia dieta powinna być rozpisana na wiele małych posiłków z eliminacją tych, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego oraz z uwzględnieniem konsystencji. Należałoby blizej przyjrzeć się diecie, zwrócić uwagę po jakich konkretnie posiłkach i produktach pojawiają się objawy i eliminować je na okres zaostrzenia oraz stosować delikatnie w okresie remisji. Jeżeli nie było gastroskopii należy ją wykonać, chociażby ze względu na bóle żołądka, które mogą wiązać się ze stanem zapalnym. Być może należałoby również wprowadzić inne leczenie farmakologiczne, jeżeli obecne jest nieskuteczne.
pozdrawiam,
Barbara Wójcik Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Refluks i nocny ból w przełyku – odpowiada Mgr Barbara Wójcik
- Dieta przy refluksie żołądka – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Niestrawność w 37. tygodniu ciąży – odpowiada Mgr Barbara Wójcik
- Ostry refluks, ciemny mocz i brzydki zapach moczu – odpowiada Mgr Barbara Wójcik
- Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak najszybciej pozbyć się nadkwasoty i wzdęć? – odpowiada Mgr Barbara Wójcik
- Refluks, nadżerki i biegunka u 37-latka – odpowiada Mgr Barbara Wójcik
- Co mogę jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Czy refluks żołądkowy należy leczyć? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Ból gardła wywołany refluksem żołądkowo-przełykowym – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska