Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 4 8 , 7 8 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Nadczynność tarczycy w ciąży: Pytania do specjalistów

Dlaczego znieczulenie u dentysty nie zadziałało?

Jestem w 14 tyg ciąży , leczę ząb 7 dolny, dostałam znieczulenie ale tak bardzo bolało jakby ktoś mi wiercił dziurę w żywej ranie. Doktor dziwiła się czemu mnie boli . Założyła lek i za tydzień znowu mam wizytę a... Jestem w 14 tyg ciąży , leczę ząb 7 dolny, dostałam znieczulenie ale tak bardzo bolało jakby ktoś mi wiercił dziurę w żywej ranie. Doktor dziwiła się czemu mnie boli . Założyła lek i za tydzień znowu mam wizytę a bardzo się boje że znowu nic nie zadziała . ( Mam nadczynność tarczycy w ciąży, biorę THYROSAN)
odpowiada 1 ekspert:
Lek. dent. Konrad Rutkowski
Lek. dent. Konrad Rutkowski

Czy można karmić piersią podczas stosowania Thyrosanu?

Witam mam 32 lata i jestem mamą dwumiesięcznej córki. Przed zajściem w ciążę leczyłam się na nadczynność tarczycy. Tarczyca została zaleczona i nie brałam żadnych leków. Wyniki w ciąży były dobre. Teraz po porodzie dostałam skierowanie na badania tsh... Witam mam 32 lata i jestem mamą dwumiesięcznej córki. Przed zajściem w ciążę leczyłam się na nadczynność tarczycy. Tarczyca została zaleczona i nie brałam żadnych leków. Wyniki w ciąży były dobre. Teraz po porodzie dostałam skierowanie na badania tsh ft3 ft4 wszystko podwyższone. Lekarz powiedział ze to nawrót nadczynności. Wypisał receptę na thyrosan. Lekarz powiedział że przy tym leku można karmić piersią bez szkody dla dziecka, natomiast w ulotce jest napisane ze absolutnie nie można. Moje pytanie jest następujące czy przy tym leku mogę rzeczywiście karmić, a jezeli nie to przy jakim leku można? Bardzo mi zależy na karmieniu córki piersią.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Nadczynność tarczycy po jej wycięciu

Witam, mam 25lat i mam nadczynnosc tarczycy po jej wycieciu. Planuje zajsc w ciaze i mam pytanie czy dziecko po urodzeniu rowniez bedzie mialo niedoczynnosc tarczycy? Oczywiscie jestem pod stala kontrola endokrynologoga i hormony sa wyrownane.
odpowiada 1 ekspert:
Dr Katarzyna Lewicka
Dr Katarzyna Lewicka

Które z wymienionych to czynniki ryzyka otyłości?

1.Które z wymienionych to czynniki ryzyka otyłości:niska masa urodzeniowa <2,5 kg, przyrost masy ciała >4 kg po 18 r.ż, cukrzyca w okresie ciąży, PCO, nadczynność tarczycy, nadczynność nadnerczy, wysokie spożycie błonnika, wysokie spożycia produktów o... 1.Które z wymienionych to czynniki ryzyka otyłości:niska masa urodzeniowa <2,5 kg, przyrost masy ciała >4 kg po 18 r.ż, cukrzyca w okresie ciąży, PCO, nadczynność tarczycy, nadczynność nadnerczy, wysokie spożycie błonnika, wysokie spożycia produktów o niskim GI, wysokie spożycie wapnia, niskie spożycie wit, D. 2. Różnice między biała a brunatna tk tłuszczowa i podskórna a trzewna.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Czy wyniki badania krwi i tarczycy są prawidłowe?

TARCZYCA W ciazy mialam nadczynnosc tarczycy rzedu TSH0.005 po 2 miesiacach od porodu TSH 1,17(0.27-4.2) 4 miesiace po porodzie TSH 0,622(0,55-4,78) do 7 tyg po porodzie ciagle krwawienie z powodu pozostawonego łozyska. teraz morfologia MCH ↓ 25,31 pg 27,0 —... TARCZYCA W ciazy mialam nadczynnosc tarczycy rzedu TSH0.005 po 2 miesiacach od porodu TSH 1,17(0.27-4.2) 4 miesiace po porodzie TSH 0,622(0,55-4,78) do 7 tyg po porodzie ciagle krwawienie z powodu pozostawonego łozyska. teraz morfologia MCH ↓ 25,31 pg 27,0 — 34 RDW ↑ 22 % < 15 NEU ↓ 2,28 10^9/L 2,5 — 5,0 BASO ↓ 0,0 10^9/L 0,020 — 0,100 PDW ↑ 17,5 fL 9,0 — 17,0 MPV ↓ 9,2 fL 9,6 — 12,0 2 miesiace temu ponizej normy byly HGB, MCH, MCHC i MCV teraz w granicach normy..jest sie czym martwic??
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Tomasz Budlewski
Lek. Tomasz Budlewski

Nadczynnośc tarczycy i leki a 7 tydzień ciąży

Branie Thyrozolu i Euthyroxu jednocześnie przy Gravesa-Basedowa w ciąży Witam,w styczniu stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy,więc podjęto natychmiastowe badanie thyrozolem.W sierpniu zmniejszono mi dawkę thyrozolu na 2,5mg/co 2dzień oraz dodano Euthyrox 12,5mg/dzień,abym nie wpadła w niedoczynność.Po tych dawkach wyniki... Branie Thyrozolu i Euthyroxu jednocześnie przy Gravesa-Basedowa w ciąży Witam,w styczniu stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy,więc podjęto natychmiastowe badanie thyrozolem.W sierpniu zmniejszono mi dawkę thyrozolu na 2,5mg/co 2dzień oraz dodano Euthyrox 12,5mg/dzień,abym nie wpadła w niedoczynność.Po tych dawkach wyniki miałam zarówno we wrześniu jak i listopadzie w normie.W tym tyg.dowiedziałam się,że jestem w 7-mym tyg.ciąży.Czy branie przez 1,5mc. leków mogło wpłynąć negatywnie na płód???
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Stosowanie Lotrexu w 20. tygodniu ciąży

Witam! Jestem w 20tyg ciąży stwierdzono u mnie po badaniu nadczynność tarczycy lekarka przepisała mi Lotrex 75mikromililitrow(pól tabletki dziennie) lecz wyczytałam na ulotce,ze to jest na niedoczynność tarczycy,a mam również przepisany jod. Czy te leki są dobre na NADCZYNNOŚĆ... Witam! Jestem w 20tyg ciąży stwierdzono u mnie po badaniu nadczynność tarczycy lekarka przepisała mi Lotrex 75mikromililitrow(pól tabletki dziennie) lecz wyczytałam na ulotce,ze to jest na niedoczynność tarczycy,a mam również przepisany jod. Czy te leki są dobre na NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY w ciąży? Czy lekarka źle zinterpretowała wynik? Czy leki nie zagrażają ciąży?
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Andrzej Sawicki
Dr n. med. Andrzej Sawicki
Patronaty