Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam!

Wyniki badań świadczą o niedokrwistości z niedoboru żelaza. Niedokrwistość może nie tyle utrudniać zajście w ciążę, co stanowić problem już w trakcie jej trwania. Ciąża jest okresem, gdy zapotrzebowanie na żelazo  znacznie wzrasta i często dochodzi do wyczerpania rezerw ustrojowych tego pierwiastka nawet u kobiet, u których przed ciążą były one odpowiednie. Dlatego też przed zajściem w ciążę należy uzupełnić niedobory.

Nieznacznie podwyższona wartość OB świadczyć może o obecności stanu zapalnego. Powinna Pani skontaktować się z lekarzem w celu ustalenia przyczyny niedokrwistości i podjęcia odpowiedniego leczenia. Najpewniej konieczna będzie suplementacja preparatami doustnymi żelaza.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Anemia a planowanie ciąży

Witam mam ciągła anemię jak moge wyjsć z tej choroby chce zajść w ciąże a ciagle mam problem z anemia
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu
Milena Lubowicz
71 poziom zaufania

Proponuję udać się do lekarza rodzinnego i rozpocząć suplementację żelaza.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Anemia i tyłozgięcie macicy a planowanie ciąży

Mam 22 lata i mam anemię brałam żelazo i moje wyniki się poprawiły alle nadal ta anemia jest . Chciałam zapytać czy ma to wpływ na moja plodnosc i czy będę mogła mieć problemy z zajściem w ciążę ? Dodam że mam jeszcze tylozgiecie macicy. Proszę o odpowiedź pozdrawiam
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Niski poziom żelaza może mieć wpływ na problemy z pojawieniem się owulacji, a jeśli nawet wystąpi komórka jajowa może być niska jakościowo.
Zaleciłabym włączenie do diety żółtka jaj, buraków, zielonych warzyw (brokułów,brukselki, szpinaku, szparagów), pestek dyni, czerwonego mięsa (np.wątróbka), produktów pełnoziarnistych, strączków (fasola) oraz suszonych moreli, śliwek i fig.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty