Witam serdecznie,
Podstawa to ograniczenie cukrów prostych. Proszę spożywać produkty o niskim ładunku glikemicznym (tabele ładunków glikemicznych znajdzie Pani bez problemu w w wyszukiwarce internetowej). Proszę jeść regularnie co 3 godziny, posiłki z przewagą warzyw, jasne pieczywo zamienić na ciemne a ziemniaki i biały makaron na kasze oraz brązowy ryż. W czasie odchudzania, proszę spożywać nie więcej niż dwa owoce dziennie, unikać tłustych potraw. Obiady proszę przygotowywać bez tłuszczu (gotować, parować, grillować lub piec w rękawie.
Stosując się powyższych zasad, proszę pamiętać iż należy ich przestrzegać równiez po zakończeniu odchudzania- w celu utrzymania wagi.
W ułożeniu idealnego dla Pani jadłospisu z pewnością pomoże dietetyk.
Pozdrawiam serdecznie
Witam Panią serdecznie,
właściwa dieta, to taka, podczas stosowania której jemy wszystkie produkty i nie stosujemy wyłączań ani ograniczeń. Najważniejsze jest to aby posiłki były właściwie skomponowane. Kolejną bardzo ważną rzeczą jest to aby właściwe nawyki żywieniowe pozostawić na stałe w codziennej diecie całej rodziny. Powinniśmy zjadać regularnie 5 posiłków dziennie, w których każdy ma inne przeznaczenie. Pierwszy posiłek powinien składać się z pełnoziarnistego pieczywa, odrobiny masła, wędlina chuda, sałata na każdą kromkę chleba oraz warzywa surowe, drugi natomiast powinien zawierać nabiał i owoce, kolejny lekką zupę lub sałatkę, obiad zawsze ciepły i zrównoważony mięso/ryba warzywa i węglowodany nie więcej niż nasza mała garstka i na końcu kolacja, może to być lekka sałatka, jogurt naturalny lub kefir.
Pozdrawiam
Sylwia Beyer-WYgońska
Witam,
Trudno jest mi udzielić indywidualnej porady na forum, ponieważ ważny przy ustaleniu zbilansowanej diety jest dogłębny wywiad żywieniowy oraz zdrowotny.
Proszę zacząć od wprowadzenia kilku prostych i podstawowych zasad:
- 5 posiłków w ciągu dnia, co 3-4 godziny
- śniadanie maksymalnie do godziny po wstaniu, a kolację nie później niż 3 godziny przed snem
- podstawę każdego posiłku powinny stanowić węglowodany (pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty lub razowy, kasze, ryż brązowy, dziki lub paraboliczny)
- w każdym z posiłków powinno być również białko do wyboru: ryby morskie, chude mięso lub wędlina drobiowa (indyk, drób), mleko, przetwory mleczne
- ważny jest również dodatek warzyw (do każdego posiłku) i owoców (owoce należy spożywać jako dodatek/deser po posiłku
- nie można zapominać o wartościowych tłuszczach (oliwa, olej rzepakowy, olej lniany),
Jeśli własne doświadczenia z odchudzaniem nie przyniosły oczekiwanych efektów zdecydowanie zachęcam do skorzystania z wizyty u dietetyka.
Życzę powodzenia i wytrwałości.
Dzień dobry!
Łatwiej będzie napisać czego nie powinno się zjadać. Z pewnością wyeliminuj wszelkiego rodzaju „śmieciowe jedzenie” typu chipsy, ciastka, słodycze, alkohol i inne przetworzone jedzenie. Po pierwsze taki pokarm powoduje tycie, po drugie- zatruwa organizm.
Twój organizm potrzebuje pełnowartościowych, dobrze zbilansowanych posiłków, które zawierają wiele błonnika, witamin czy minerałów, a nie tzw. pustych kalorii. Bynajmniej nie namawiam na odstawienie węglowodanów z diety, ale należy wybierać je rozsądnie. Jednymi z najlepszych produktów tego typu są: kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane górskie, pieczywo razowe czy pełnoziarniste.
Dobre białka znajdziesz w chudym mięsie (np. indyk, pierś z kurczaka) oraz chude ryby (np. tuńczyk, dorsz), jajka, ale również gorąco polecam spożywanie białka pochodzenia roślinnego jak np. soja, ciecierzyca, soczewica, bób. Jest to świetne źródło białka, które dobrze się przyswaja. Dobrze smakuje i świetnie wspomaga odchudzanie.
Pora na tłuszcze, które znajdziesz m.in. w rybach, orzechach, oleju lnianym, oliwie z oliwek czy awokado. Dobry rodzaj tłuszczów zawiera w sobie kwasy tłuszczowe omega 3, które również wspomagają odchudzanie i doskonale wpływają na układ nerwowy. Nie należy pominąć owoców i warzyw w diecie, które są źródłem witamin i minerałów.
Aby dieta w pełni zadziałała, organizm musi być stale nawadniany. Aby dobrze to zrobić, każdego dnia powinno się wypijać wodę- najlepiej czystą i niegazowaną. Wszędzie można spotkać się z opinią, że „pij 1,5 litra wody dziennie” ,ale to bzdura. Logicznie to rozpatrując: skoro ludzie mają różne wagi to i zapotrzebowanie na wodę jest inne. Dajmy na to: dziecko 40kg, kobieta 73 kg czy mężczyzna 119 kg- czy dla wszystkich 1,5 l wody starczy? Aby dobrze siebie nawadniać wystarczy zastosować taki przelicznik: 30 ml na 1 kg masy ciała.
I ostatnia rada dotycząca zdrowego żywienia- należy pamiętać o regularnych posiłkach i regularnym piciu wody.
Życzę powodzenia!
Ania Kuczkin
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść na kolację, by była zdrowa? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jadłospis dla 13-latki, która jest ciągle zmęczona i niewyspana – odpowiada Mgr inż. Anna Chęcińska – Dudek
- Czy dieta warzywno-białkowa jest zdrowa dla organizmu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Moje siostry i mama chcą schudnąć – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Co jeść na obiad, żeby dłużej czuć sytość? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta dla 15-latki, aby zachować energię? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak wygląda dieta przy PCOS? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Stosowanie kasz przy odchudzaniu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy można jeść makaron sojowy podczas odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska