spokojnie nic pani nie jest
Witam serdecznie,
lekarz bez wykonania testu na nietolerancje glutenu nie ma podstaw aby wykluczyć go z diety. Proszę wykonać wspomniane testy.
Jeżeli wyjdzie nietolerancja na gluten to należy wykluczyć głownie produkty zawierające mąkę pszenną. Nie wskazane są także inne produkty naturalnie zawierające gluten a całą listę można znaleźć w internecie.
Proszę się nie obawiać obecnie na rynku jest mnóstwo produktów bezglutenowych :) Nie mniej jednak zachęcam do zrobienia testów.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień Dobry,
polecam zmienić lekarza. Udać się do gastrologa, który wykona odpowiednie badania.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Mąka ryżowa a gluten – odpowiada Lek. Nina Uszkiewicz
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy rzeczywiście gluten jest taki szkodliwy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 42-latka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy pomimo nietolerancji powinnam jeść w ciąży produkty zawierające gluten? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Alergia na mąkę pszenną a stosowanie mąki żytnej – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Co jeść przy uczuleniu na żyto? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska