pięć porcji warzyw i dwie owców dziennie najlepiej surowych - porcja to garść, tłuste ryby, jaja ze wsi, awokado, orzechy, ziarna (dynia, słonecznik) olej lniany, oliwa z oliwek, olej kokosowy tłoczone na zimno.
Należy ograniczyć tłuste mięsa , nabiał, wykluczyć zywność wysoko przetworzoną (czyli to co kupuje Pani w sklepie i może od razu zjeść - jest to toksyczne dla Pani wątroby)
Oczywiście alkohol i papierosy są bardzo niewskazane.
Dodatkowo polecam ostropest, dziurawiec, kurkumę , sezam, zieloną herbatę i rzeżuchę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chcę schudnąć - co powinnam jeść? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jak połączyć białko, węglowodany i tłuszcze? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Badanie cholesterolu u 65-latki – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Poziom cholesterolu a konieczność leczenia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie są skuteczne sposoby na przytycie? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jak układać posiłki, aby spożywać 2000 - 2200 kcal – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Niedoczynność tarczycy a szanse na zajście w ciążę – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Zaburzenia odżywiania a utrata miesiączki i senność – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Co jeść, a czego unikać, aby schudnąć? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Dieta dla młodego mężczyzny pozwalająca przybrać na wadze – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
artykuły
Wspierają serce, mózg i metabolizm. Jak wybrać najzdrowsze tłuszcze?
Tłuszcze roślinne mogą wspierać serce, hormony, mó
Dieta ajurwedyjska
Ajurweda to termin zaczerpnięty z sanskrytu. W wol
Po jaki olej warto sięgać? Poprawia profil lipidowy i zmniejsza ryzyko miażdżycy
Wysoki poziom cholesterolu to jedna z głównych prz