Rzeczywiście przy refluksie trening jest sprawą problematyczną. Po pierwsze nie powinno się wykonywać żadnych ćwiczeń wywołujących nacisk na żołądek (a zatem brzuszki, skłony odpadają), ale do samego biegania nie ma przeciwskazań. Problemem za to może być pokrycie zapotrzebowania na energię przy intensywnym treningu i zachowaniu zasad diety przy refluksie. Pana posiłki powinny być małe i lekkostrawne, mogą być częste, ale nie przed treningiem i przed spaniem. Wszelkie formy błonnika pokarmowego są przeciwwsakazane, gdyż podrażaniają ściany przewodu pokarmowego - a zatem pieczywo, ryż, makaron powinien Pan spożywać oczyszczone. Jeżeli chodzi o warzywa i owoce to są jak najbardziej wskazane - ale najlepiej gotowane i przetarte na papkę, mus. Są ogólne zalecenia odnośnie tego jakie warzywa i owoce są dopuszczalne, a jakie przeciwwskazane, ale moje doświadczenie w pracy z wieloma osobami cierpiącymi na refluks pozwala mi powiedzieć, że jest to kwestia bardzo indywidualna. Dlatego też polecam założyć sobie dzienniczek obserwacji dietetycznych i notować odczucia jakie się pojawiają po spożyciu danych produktów i eliminować z diety te, które naprawdę są problematyczne. Powinien Pan unikać potraw tłustych i smażonych (wyjątkiem jest tłuszcz mleczny, gdyż jest on naturalnie wysoko zemulgowany i lekkostrawny), dlatego masło orzechowe będzie produktem niewskazanym (choć jeżeli Pan nie odczuwa po nim dyskomfortu, a jest przez Pana lubiane nie ma powodów do rezygnacji). Dżem jest produktem dozwolonym, pod warunkiem że nie jest zbyt kwaśny. Woda Zuber jak najbardziej powinna pomagać, gdyż wpływa ona na neutralizację kwasów żołądkowych. Jeżeli rzeczywiście trenuje Pan bieganie bardziej niż czysto rekreacynie to polecam udać się do specjalisty, który pomoże dobrać najwłaściwszą dietę do Pana sytuacji. Gdyż każda dieta eliminująca pewne produkty jak dieta refluksowa wymaga odpowiedniej suplementacji. Jednak przed wizytą u specjalisty, ażeby mógł rzetelnie udzielić porady, dobrze będzie zebrać około 2-tygodniowe obserwacje dietetyczne, o których pisałam wcześniej. Życzę powodzenia i wytrwałości.
Warzywa należy spożywać ugotowane, bez skórek i pestek. Najlepsze będą gotowane marchewki, buraki, sałata, szpinak, dynia, przeciery pomidorowe. Pieczywo mieszane lyb zwykłe, w zalezności od tolerancji organizmu. Masło orzechowe w bardzo niewielkich ilościach. Dżem bezpestkowy (morelowy, brzoskwiniowy) powinien być ok.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Choroba Hashimoto, candidy oraz refluks przełyku: jaką dietę stosować? – odpowiada Mgr Urszula Grzywacz
- Żywienie w diecie lekkostrawnej o wysokim poziomie błonnika – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Dieta sportowca - jak powinna wyglądać? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Dieta przy refluksie żołądka – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wrzodziejące zapalenia jelita grubego i polipy – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co należy jeść przy zapaleniu jelit? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Ścisła dieta przy refluksie – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Jadłospis oraz ćwiczenia przy zapaleniu żołądka, refluksie i przepuklinie rozworu przełykowego – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Czy mógłbym otrzymać spis produktów, które mogę jeść przy WZW typu A? – odpowiada Ewa Zawidzka
artykuły
Metoda 5-5-5 - czy to dobry sposób na dietę?
5 posiłków, małe porcje, a do tego dużo warzyw i o
Jesienno-zimowa dieta dla seniora. Co jeść, by uniknąć osłabienia i chorób
Zimą apetyt często się zmniejsza, a wraz z nim obn
Co jeść podczas biegunki? Co pić podczas biegunki?
Co jeść podczas biegunki? Biegunka to stan, w któr