Witam serdecznie!
Piłka nożna to sport mieszany: szybkościowo - siłowy oraz wytrzymałościowy. Sportowiec musi poruszać się z dużą szybkością po boisku, mieć wielką wytrzymałość i siłę, często przecież mecz trwa dłużej z powodu remisu.
Po kontuzji wróciłeś do wcześniejszej aktywności, więc nie musisz martwić się swoją wagą. Najważniejsza jest dieta, która pozwoli Ci na osiąganie dobrych wyników sportowych i dysponowanie jak najwyższą aktywnością.
Bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu napojami zawierającymi elektrolity - w czasie treningu oraz w przerwach w meczu. Pamiętaj, że spadek masy ciała wskutek strat wody podczas meczu piłki nożnej może dochodzić nawet do 5 kg!
W okresie treningu pożywienie sportowca powinno być wysokoenergetyczne, małe objętościowo, lekkostrawne, przyrządzane ze świeżych produktów, o ograniczonej ilości tłuszczu.
Zaplanuj codziennie 5 posiłków. Ogranicz produkty ciężkostrawne, takie jak fasola, groch, kapusta, a także tzw. produkty "objętościowe" - ziemniaki. Należy zwiększyć ilość produktów, które w małych objętościach są źródłem dobrych kalorii, np. orzechy, dżem, marmolada, miód. Powinny one wchodzić w skład śniadania i kolacji.
Spożywaj potrawy przyrządzane z chudych gatunków mięsa, tylko okazjonalnie z wieprzowiny. Zapotrzebowanie na białko należy pokrywać mlekiem, serami i jajami. Z chudego mleka można sporządzać smaczne i pożywne koktajle mleczno - owocowe. Z tłuszczów najlepszych dla osób trenujących polecane są masło oraz oleje roślinne, podawane na surowe, np. sałatka z dodatkiem oliwy z oliwek. Warzywa i owoce staraj się jeść na surowo oraz w postaci nektarów, przecierów. W ten sposób w małej objętości dostarczysz niezbędnych witamin. Z owoców najbardziej polecam owoce jagodowe (np. truskawki, porzeczki, jagody, maliny) ponieważ zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Warzywa spożywamy w czasie posiłku, nigdy przed treningiem. Najbogatsze w witaminę C są: kapusta biała, pekińska, kalafior, brokuły czy też papryka.
Potrawy gotuj, piecz lub stosuj duszenie, unikaj smażenia, gdyż takie posiłki najdłużej zalegają w żołądku.