Dieta sportowca - jak powinna wyglądać?

Witam. Mam 25 lat, ważę 77 kg i trenuję piłkę nożną. Dopiero zacząłem treningi, od połowy stycznia, po rocznej przerwie spowodowanej ciężką kontuzją. Całe życie ważyłem 68 kg i teraz to, co przytyłem trochę przeszkadza w bieganiu. Niby przez miesiąc spadło mi tylko o 1 kg. I tu jest moje pytanie: jaką dietę stosować, żebym miał siłę na tych treningach, wiedząc, że trenuje 3 razy w tygodniu, po około 90 minut z różną intensywnością??

KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie!

Piłka nożna to sport mieszany: szybkościowo - siłowy oraz wytrzymałościowy. Sportowiec musi poruszać się z dużą szybkością po boisku, mieć wielką wytrzymałość i siłę, często przecież mecz trwa dłużej z powodu remisu.

Po kontuzji wróciłeś do wcześniejszej aktywności, więc nie musisz martwić się swoją wagą. Najważniejsza jest dieta, która pozwoli Ci na osiąganie dobrych wyników sportowych i dysponowanie jak najwyższą aktywnością.

Bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu napojami zawierającymi elektrolity - w czasie treningu oraz w przerwach w meczu. Pamiętaj, że spadek masy ciała wskutek strat wody podczas meczu piłki nożnej może dochodzić nawet do 5 kg!

W okresie treningu pożywienie sportowca powinno być wysokoenergetyczne, małe objętościowo, lekkostrawne, przyrządzane ze świeżych produktów, o ograniczonej ilości tłuszczu.

Zaplanuj codziennie 5 posiłków. Ogranicz produkty ciężkostrawne, takie jak fasola, groch, kapusta, a także tzw. produkty "objętościowe" - ziemniaki. Należy zwiększyć ilość produktów, które w małych objętościach są źródłem dobrych kalorii, np. orzechy, dżem, marmolada, miód. Powinny one wchodzić w skład śniadania i kolacji.

Spożywaj potrawy przyrządzane z chudych gatunków mięsa, tylko okazjonalnie z wieprzowiny. Zapotrzebowanie na białko należy pokrywać mlekiem, serami i jajami. Z chudego mleka można sporządzać smaczne i pożywne koktajle mleczno - owocowe. Z tłuszczów najlepszych dla osób trenujących polecane są masło oraz oleje roślinne, podawane na surowe, np. sałatka z dodatkiem oliwy z oliwek. Warzywa i owoce staraj się jeść na surowo oraz w postaci nektarów, przecierów. W ten sposób w małej objętości dostarczysz niezbędnych witamin. Z owoców najbardziej polecam owoce jagodowe (np. truskawki, porzeczki, jagody, maliny) ponieważ zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Warzywa spożywamy w czasie posiłku, nigdy przed treningiem. Najbogatsze w witaminę C są: kapusta biała, pekińska, kalafior, brokuły czy też papryka.

Potrawy gotuj, piecz lub stosuj duszenie, unikaj smażenia, gdyż takie posiłki najdłużej zalegają w żołądku. 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty